Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Д. Иванов: България не е готова за членство в банковия съюз

Страната ни трябва сама да извърши забавените структурни реформи и да не разчита, че членството в еврозоната ще ни реши проблемите, смята икономистът

Д. Иванов: България не е готова за членство в банковия съюз

Снимка: Архив Ройтерс

България не е готова за стриктните правила на Банковия съюз, смята икономистът Димитър Иванов. Пред bTV той обясни, че фактът, че Европа иска страната ни първо да бъде член на този съюз и след това в ERM II, означава, че се поставя допълнителен тест дали банковата ни система ще издържи на правилата в еврозоната.

Икономистът е категоричен, че ако банките бъдат "стегнати" от правилата на Банковия съюз, това ще постави под съмнение извършването на всички реформи в публичния сектор, където има много скрити кризи - в образованието, здравеопазването и т.н.

Още по темата

С влизането на България в Банковия съюз ще загубим независимостта на паричната ни политика и съмнението на Иванов е дали при слабостите на икономиката и банковата система страната ще успее да се справи.

Димитър Иванов отбеляза, че има неяснота за позициите на България за членството в еврозоната и доказателство за това е липсата на реакция от основните институции и политически партии. Правителството има единствено официално ясна заявена позиция от страна на работодателските организации.

Икономистът беше резервиран дали сега е моментът за кандидатстване във валутния съюз на ЕС. В еврозоната тече реформа, за която плановете не са съвсем ясни. Франция и Германия изготвиха декларация, в която описаха някои стъпки като обща схема за гарантиране на депозити, общ бюджет и финансов министър на еврозоната. Как ще се реализират тези цели обаче не е ясно.

Освен това растежа в еврозоната е ограничен - до 1,8% до 2020 година. Причината за това е, че механизма за конвергенция не сработи, смята още Димитър Иванов.

Икономистът посочи още, че България покрива макроикономическите критерии за членство в еврозоната, но в икономиката има множество кризисни процеси. Страната ни е с най-ниския жизнен стандарт в ЕС, растежът е относително бавен, забавени са и структурните реформи. Иванов каза още, че не може да очакваме членството в Банковия съюз или еврозоната да извърши вместо българските власти нужните реформи.

По-късно днес в Брюксел ще се проведе среща на Еврогрупата и очакванията са, че България ще представи официално писмо с желание за влизане в т.нар. "чакалня" на еврозоната. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
5
 
5
 
15
преди 11 месеца
Роботи и машини ще ви работят, а вие ще пътувате в Космоса, докато сте 100 години назад и 50 в страни, от това което се приема за развити икономики. Чувате ли се какво говорите, просто ще сте поредният донор-роб на глобалният кретено-масонски капитализъм и онези богопомазаните на върха на пирамидата, които все още си мислят, че планетарните изменения няма да заличат цялата им зидария в света следващите 30 години и глупавата парадигма изцяло базирана на егото и ниските нива на съзнание, заедно с тях самите.
7
 
5
 
14
преди 11 месеца
Ще останат мн роми в провинцията и един град, в който се води някаква горе-долу законна дейност, която да пълни бюджета.
6
 
5
 
13
преди 11 месеца
...а условията за бизнеса стават все по-тежки, държавата иска да и се плаща все повече, докато той няма капацитета да го изкара, разходите ще започнат да изпреварват приходите, а аз не съм този, който ще плаща за кражбите и злоупотребите на онези прасета на върха и на дъното на разграбената отвсякъде свинска ***.
6
 
4
 
12
преди 11 месеца
Да не кажете после, че не съм ви казал, *** в момента е напълно разграбена и предстои да стане още по-бедна и разграбена, един град смехономика ще остане със сигурност, най-вече чуждестранни компании докато им е изгодно в България, мега абсурдно е да фантазирате, че ***, в което беше превърната страната за последните 30 години, има позитивно бъдеще и ще има развита икономика, докато на мн места в *** токът продължава да спира всеки ден, а услови
6
 
1
 
11
преди 11 месеца
Сега с акъла, с който досега се действаше в *** очаквайте да стане точно това, което съм описал.

Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли