IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Радев не изключва по-благоприятно инфлационно третиране на България за еврозоната

Приемането на България ще зависи основно от добри политики и добри преговарящи, посочи управителят на БНБ на дискусия в парламента

21:29 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев не изключва благоприятно третиране на България по отношение на инфлационния критерий за присъединяването към еврозоната. Това обяви гуверньорът на централната банка по време на кръгла маса в парламента, посветена на българския път към еврозоната.

Критерият се смята за изпълнен, ако за едногодишен период средният темп на инфлация в страната не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта темпа на инфлация в трите държави-членки на Европейския съюз с най-добри резултати (т.е. с най-ниска инфлация- б.а.).

„В българския хоризонт за въвеждане на еврото от началото на 2024 година, това означава, че инфлацията ще се измерва от 1 май тази година спрямо края на април догодина“, посочи Радев. 

По думите му предстои да видим какво ще бъде третирането на България по отношение на инфлацията. „Аз не изключвам по-благоприятно третиране", смята банкерът. Според него това ще зависи основно от две неща – добри политики и добри преговарящи.

„Въпреки че Хърватия подаде документите си за членство в еврозоната година след България, Загреб най-вероятно ще въведе единната европейска валута година преди нас, а именно - от началото на 2023 г.“, съобщи още управителят на БНБ. Той е на мнение, че България и Хърватия не се намират в принципно различна позиция спрямо еврозоната. „Това, което прави разликата, е, че Хърватия демонстрира много ясен и силен политически ангажимент към процеса", коментира управителят на БНБ.

Централният банкер е категоричен, че съдбата на процеса по присъединяването към еврозоната зависи от политическата воля на българския парламент. „В момента сме в периферията на ЕС, ако сме в еврозоната ще сме в ядрото на общността. Сега или възможно най-скоро трябва да станем част от клуба на богатите“, съветва той.

Банкерът обаче предупреди, че еврозоната не може да бъде заместител на лоша макроикономика политика. Той напомни, че еврозоната изгражда механизми срещу катастрофи и вероятността една страна да влезе във финансова криза е по-голяма, ако е в периферията, отколкото ако е част от еврозоната.

Гуверньорът на БНБ съветва да се направи анализ на икономическите критерии. Той напомни, че България има опит от участие в институции на еврозоната. „БНБ е интегрирана в механизмите на единния паричен съюз, потвърди той. Радев е убеден, че членството в еврозоната  ще увеличи доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още