IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни складове по Черноморието отчитат по-големи обороти след акцията на НАП

Оборотите на заведенията и хотелите по морето са скочили с 200 млн. лв. през юли след проверките

12:48 | 01.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс архив</em></p>

Снимка: Ройтерс архив

Данъчни складове в района на Черноморието, осъществяващи дейности с алкохол и алкохолни напитки, реализират по-големи обороти след началото на засилените проверки в търговските обекти, хотелите и заведенията в курортите, съобщават от Агенция "Митници".

В началото на юли се отчитат по-високи нива на освободения за крайно потребление високоградусов алкохол средно с около 10 на сто, а в част от данъчните складове ръстът достига 49 на сто спрямо регистрираните нива от миналата година, отчитат митниците.

Повишените обороти на легалния сектор са реакция срещу свитите позиции на нелегалната търговия, показват анализите на Агенция "Митници".

От началото на засилените проверки в района на Черноморието са констатирани от митническите органи 55 случаи на нарушения, при които са иззети над 5 780 литра различни по вид наливни алкохолни напитки. Обезпечени са като доказателства по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс 59 419 литра етилов алкохол и 79 359 литра вино. 

Проверките по морските курорти стартираха в началото на сезона като част от мерките срещу "сивия" и "черния" сектор в алкохолния пазар.

През 2015 г. от акциз върху високоалкохолни напитки са събрани 225 млн. лева, което е увеличение от повече от два пъти в сравнение с постъпленията през 2009 г. Този резултат е на базата на акцизна ставка, която не е променяна от 2006 г.

По отношение контрола върху използваните бандероли и прекратяване практиката на използване на неистински бандероли за облепване на спиртни напитки нараства делът на събрания акциз от високоалкохолни напитки, въведени или внесени от други държави. Спрямо 2009 г. увеличението през 2015 г. е повече от три пъти, като достига до 54 млн. лева, посочват от Агенцията.

Ако в началото на юли половината от проверките на Националната агенция за приходите (НАП) по Черноморието отчитаха нарушения, то месец по-късно този дял е една четвърт, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров по Bloomberg TV Bulgaria. За този период се наблюдава и увеличение на оборота на заведенията и хотелите с 200 млн. лв, допълни Бъчваров.

До края на сезона са предвидени още 30 хил. проверки, каза Бъчваров.

Интересът на хотелиерския бранш и държавата са общи, но тези проверки трябва да бъдат по-дискретни, допълни Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по повод влизането на въоръжени униформени в хотелите.

Още интервюта може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още