Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

(Д)ефектите на плоския данък

Промяна на данъчния модел поставя под въпрос изпълнението на приходите в бюджета и се отразява и на "сивата икономика"

(Д)ефектите на плоския данък

(Отляво надясно) Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. Снимка: Facebook страницата на фондация "Фруидрих Науман"

С наближаването на парламентарните избори на 26 март темата „за“ и „против“ плоския данък отново е на дневен ред.

След последните данни за платежния баланс на България е особено важно бъдещите управляващи да имат ясна идея какво правят с данъчната система в страната, защото тя е важна и за живеещите и работещи тук, и за чуждите инвеститори, които планират развитие на бизнеса си в страната. Промяна на данъчния модел поставя под въпрос не само изпълнението на планираните данъчни приходи, но и разполагаемия доход на домакинствата, а има значение и за дела на "сивата икономика".

„Плоският данък е под сериозна заплаха“, коментира директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик по време на представянето на книгата „Плосък данък в България – предистория, въвеждане, резултати”, издадена от Института за пазарна икономика (ИПИ) в партньорство с фондацията.

„Фактът, че тази книга идва сега показва колко е важен този дебат. Това са вашите пари, които властта харчи. Имате право да знаете за какво се разходват и да сте сигурни, че се харчат разумно. С оглед предложенията на някои партии за данъчната система разговорите по темата са повече от спешни“, добави още Кадик.

Още по темата

Припомняме, че всъщност почти всички политически сили се обявяват за запазване на съществуващата в момента данъчна система, с някои дребни и незначителни корекции при облекченията и преференциите.
БСП в крайна сметка се отказаха от радикални промени и предлагат да направят „плавен изход“ от плоския данък с въвеждане на 20-процентна ставка за физическите лица с доходи над 120 хил. лв. годишно.  Червените ще правят и първи стъпки към семейното подоходно облагане, като идеята е приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете.

Това, според икономистите, би сложило край на плоското облагане в България. По думите на Красен Станчев, който е част от авторския колектив на книгата, около 14 млн. лв. годишно ще влизат в бюджета, ако бъде увеличен налога за хората с годишен доход над 120 хил. лв., така както предлагат от БСП. С моите студенти изчислихме, че тези пари се харчат за 3 часа, допълни той.

Икономистът Георги Ангелов, който също е един от авторите на книгата, припомни, че единната ставка е естествен завършек от поредица реформи. „Проблемът е, че ни отне твърде много време да стигнем до правилните решения. Например, Естония въведе единната ставка преди 20 г. Ние точно тогава въведохме валутния борд, но това се случи след хиляди проценти инфлация, девалвация на лева и фалити на банки. В началото на 90-те години имахме 52% ефективна данъчна ставка, никой не плащаше и не декларираше налози“ посочи той. 

По думите му управляващата в момента партия в Естония е искала да премахне плоския данък, но това така и не се е случило. „Причината е, че е неразумно да махаш нещо, което работи. Това би довело до сериозни загуби за бюджета и ако тези пари не са в хазната, няма как да вдигаш пенсии и да строиш магистрали“, обясни експертът.

Ефектът се вижда най-осезаемо при прехода от икономически ръст към рецесия след 2009 г.  Това е единственият приход в бюджета, който не намалява, а дори се увеличава, въпреки че по време на кризата бяха загубени 180 хил. работни места, добави Десислава Николова, която също е сред авторите на книгата.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
26
Dies Irae до: michaelis12
преди 2 години
Всички който работят плащат толкова. ВСИЧКИ!!!
Но кажи ми според теб като толкова разбираш от бизнес явно, как да работи едно производство след като всичко от което зависи (инфраструктура, ток, вода, държавна администрация, образовани кадри и тн.) е под всякаква критика. Най обичам такива държавни щатни заплатополучатели да коментират неща който не са им в компетенцията. ПП: ако си бил наистина кадърен да си създал ти производство, но за съжаление всички искате някой друг да мисли как да ви създава работа вие само да мислите кога идва заплатено време и как да се скатавате до тогава. Защо ти не си създал нещо ами най лесното - понеже аз немога (поради липса на лични качества, смелост, желание или идея) да плюем и толкоз.
0
 
0
 
25
Dies Irae до: data
преди 2 години
Тъй като съм в частния сектор и плащам данъци (заплатите на всички на държавната хранилка) мога с ръка на сърцето да заявя, че ако зависи само от мен, прехвърлям си пенсионното осигуряване в частен фонд. Здравното и него. И не бих дал на тая *** нито 1 стотинка данък! Защо ли? Вместо да ми говорят за промени в данъчната система и колко да взимат да заговорят за това как да върнат доверието на нас данъкоплатците в системата. Питате защо? Защото ни писна да наливаме пари в една бездънна каца и насреща да няма нищо! Аз, че пенсия няма да видя дори и да я доживея ми е ясно (няма да има кой да работи за да изкара пенсията ми, вече се тревожа и за пенсията на родителите ми) без значение, че си внасял. Данъци плащаме за път (пътища в държавата няма освен в халюцинациите на Бай Тиквонии) образование (всички виждаме резултатите) Закон и ред (за умрелия или добро или нищо ПП: всеки ден гледам полицаите как се борят с един еднорък бандит (ротативка) но все още безуспешно)
0
 
1
 
24
khao до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
всички плащаме по толкова, всички дето не крием доходи ... така че не се прави на важем, не си !
0
 
0
 
23
khao до: Mavi Goz
преди 2 години
Няма профилна снимка
Говориш абсолютни глупости отново ... това за капитализма. Иначе за плоския данък и борда си прав, да го повторя че да разбереш що за стока сме ние, а не лъжци и нагаждачи като вас :):)
0
 
2
 
22
Mavi Goz до: data
преди 2 години
Псолютно! Еваларка!

Още от Бюджет и финанси
Горанов: 2 млрд. лева еднократно и накуп е сериозно фискално усилие