IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Демократична България": Данъкоплатците ще бъдат натоварени с нови 1,5 млрд. лв.

Данъчната тежест трябва да намалява, твърди формацията

14:11 | 08.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Идеите на управляващата коалиция за повишаване на данъци и осигуровки ще струват на данъкоплатците нови 1,5 млрд. лева годишно. Това се твърди в позиция на обединение „Демократична България“, което включва ПП „Движение Да България“, ДСБ и ПП „Зелените“. Оценката е, че това е „антинационална политика“ в условията на бюджетен излишък и време, благодатно за реформи. 

„Демократична България“ посочва, че правителството подготвя следните реформи:

Ръст на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева.  Според политическата формация е време за фиксиране на автоматичен механизъм за индексация, при който осигурителният таван е 2,1 пъти средната работна заплата (както е в Германия).

Увеличаване на здравната вноска с 12 лева на месец или 2% от дохода към частен фонд. Според становището гарантиран печеливш ще бъдат банковите институции, които ще събират преводни такси.

Увеличение на данък МПС с коефициент за екологична категория – за сметка на допълнителните средства трябва бъдат намалени със същия размер данъците на по-екологичните автомобили, а не да се запълват бюджетни дупки.

Увеличение на такса смет за гражданите след местните избори през 2019 г.

От квазиданъчен характер е поредната масова подмяна на касовите апарати, която ще засегне 220 000 устройства, със стотици лева разходи на апарат. Онлайн връзката е добър начин за фискален контрол, но разходите по подобни изменения трябва да бъдат за сметка на бюджета, твърди обединението.

В позицията се допълва, че началото на 2018 г. с един пункт бяха повишени осигурителните вноски и се прави изчислението, че общата сума ще удари данъкоплатците с поне 1,5 млрд. лева годишно.

Трите партии са съгласни с „умно“ увеличение на някои от ставките, като например за стари и замърсяващи автомобили, но смятат, че разумната политика предполага срещу всеки нов данък да бъде намален друг и общата данъчна тежест да намалява.

„И през трите си мандата Бойко Борисов не е намалил нито един данък, никога. България може много повече, но само когато правителството не пречи за разкриването на потенциала на всички граждани. То вече е изключително вредно за бъдещето на страната и трябва да си ходи час по-скоро“, твърди обединението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
i_hristov
преди 5 години
Този измамник Христо Иванов отдавна трябваше да му забранят да се занимава с политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
Schroeder
преди 5 години
Това гениално умозаключение Ицето Иванов сам ли го е направил или Прокопиев му е подсказал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
needle
преди 5 години
Стар предизборен трик, нищо повече - да казваш, че се събират много данъци и че ще увеличаваш доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
mick
преди 5 години
Въпросът е кои данъкоплатци ще се натоварят и с колко. Ако се натоварят тия данъкоплатци дето нищо не са плащали досега - лошо няма. Например тия с джиповете с Н1. Освен това според мен не е нормално камион да има по-малък данък от нормална кола. При положение, че камионът е много по-тежък и унищожава пътищата много по-бързо от каквато и да е кола. А колко замърсява въздуха... Да не говорим, че данъците на камионите се признават за разход.. докато данъците на автомобилите не/за гражданите говория и допълнително ги облагат и с ДОД/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
supertrader
преди 5 години
Целта на управлението да бере данъци ли била ? Аз мислех че е оцеляването и развитието на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 35
s3
преди 5 години
Ей тия пак взеха да се обаждат. Какво лошо има да се събират повече приходи, нали това е целта на всяко едно управление. Когато има кой да плаща и може да се събере повече, защо да не се събере?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още