Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

До 1 януари 2023 г. ще се избира по две методики за изчисляване на пенсията

С промени в КСО ще се коригират и вече отпуснати пенсия след 31 декември 2018 г.

До 1 януари 2023 г. ще се избира по две методики за изчисляване на пенсията

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност на хората до 1 януари 2023 г. да могат да избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент при отпускане на пенсията им.

Още по темата

Промените са предложени от Светлана Ангелова от ГЕРБ и група народни представители, съобщи БТА.

В преходните и заключителните разпоредби в КСО беше създаден нов текст, според който до 1 януари 2023 г. едновременно с подаването на заявление за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., лицето има право да избере размера на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по реда на старата методика, ако това е по-благоприятно за него.

В тези случаи към заявлението задължително се прилагат документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор на пенсионера преди 1 януари 1997 г. Трябва да се приложат и документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за осигурителния стаж след тази дата до 31 декември 1999 г. включително.

В КСО ще бъде записано, че в шестмесечен срок от влизането в сила на промените лицата с подадени заявления за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., както и тези, на които е отпусната такава пенсия до влизането в сила на тези промени, може да упражнят еднократно правото си на избор. В тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата, ако това е по-благоприятно за съответното лице.

„Така се гарантира правото на пенсионерите да получат по-благоприятния размер", посочи зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова и подчерта, че нито един човек няма да бъде ощетен и с една стотинка.

Според председателят на социалната комисия Хасан Адемов с промените в КСО на практика се тушира напрежението, което възникна с новия начин за изчисляване на пенсиите. Депутатът от ДПС е категоричен, че никой няма да бъде ощетен.

Investor.bg припомня, че експертите на Националния осигурителен институт (НОИ) ще подпомагат бъдещите пенсионери при избора по старата или по новата методика да се пенсионират, за да получат по-благоприятен размер на пенсията. За целта е необходимо бъдещите пенсионери да направят отметка за избор в заявлението, а НОИ ще има задължението, при предоставени всички документи, да изчисли кой размер на пенсията е по-добър.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Конкуренцията за концесионер на Летище "София" ще е оспорвана, прогнозира адвокат