Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Договореният ресурс на Фонд на фондовете възлиза на 1,1 млрд. лева

Мартин Гиков, изп. директор и председател на Съвета на директорите към Фонд на фондовете, и Камен Славов, Съвета на директорите на Фонд на фондовете

До този момент Фонд на фондовете е подкрепил около 1116 проекта, а договореният ресурс с управляващи партньори - министерства и програми на ЕС - възлиза на близо 1,1 млрд. лева. Това разкри в подкаста "Фонд на фондовете: Мисия финансиране" Мартин Гиков, изп. директор и председател на Съвета на директорите към Фонд на фондовете.

„Нашите мандати покриват области като развитие на малки и средни предприятия по линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност", развитие на градската среда по линия на ОП "Региони в растеж", подпомагане на предприемачи в уязвими групи по линия на ОП "Управление на човешките ресурси", управление и развитие на екологична инфраструктура по линия на ОП "Околна среда", подпомагане на земеделски производители в ОП "Развитие на селските райони", разказа Камен Славов, член на Съвета на директорите на Фонда.

Фондът предоставя гаранции, финансиране със споделяне на риска и възможности за дяловото финансиране за проекти по тези програми. В момента на пазара има 20 отделни продукта в различните посредници, като крайните получатели - фирми, общини - получават финансиране на по-добри от пазарните условия, добави Славов. "Пример за това са по-ниски лихви по кредити, кредит с по-ниски изисквания за обезпечение."

Освен достъп до рисково финансиране, Фондът предоставя достъп до финансиране като цяло за сектори, които традиционно изпитват затруднения да получат финансиране от пазара по принцип, каза Славов.

Европейските средства, с които Фондът оперира, идват окомплектовани по различните ОП, като към тях са добавя и националното съфинансиране.

Фондът прилага инвестиционната стратегии на мандатите по различните ОП. "Ние излизаме на пазара със съответните финансови инструменти като тези европейски и бюджетни средства допълнително се увеличават от средства от частни инвеститори", каза Славов. Подобен инструмент са дяловите инструменти, където публичният ресурс формира максимум 70% от крайните инвестиции в дадени фирми, а останалите 30% са от частни инвеститори.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Новата лапаница :)

Още от Бюджет и финанси
Ръстът на спестяванията в банките продължава да се ускорява и през април