Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ГЕРБ и БСП ще върнат парите от надвнесените субсидии

Социалистите продължават да настояват за оставката на финансовия министър Владислав Горанов

ГЕРБ и БСП ще върнат парите от надвнесените субсидии

Снимка: БТА

"Субсидиите са изчислявани правилно така, както повеляват текстовете на Закона. От 2001 г. до момента тези текстове са едни и същи. От 2001 г. досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне, и субсидиите на партиите, които са преминали с 1% бариерата, се изчисляват на база общата сума, която е предвидена по чл. 27“, обясни Менда Стоянова, която е и председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Според нея сумата се изчислява като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножат по 11 лв. Това означава, че в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата, обясни тя.

Стоянова подчерта, че няма прокурорско постановление, а писмо, което наблюдаващият прокурор е изпратил до министъра на финансите. 

Още по темата

По думите ѝ в момента Министерството на финансите пише своето становище по казуса, а писмото на прокурора няма как да бъде обжалвано. „Ако има данни за извършени престъпления, казусът ще бъде прехвърлен на Касационната прокуратура. Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин. Не случайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата също са го изчислявали по същия начин", обясни тя.

Стоянова обяви, че от ГЕРБ са подготвили промяна, която е минала на обсъждане през бюджетната и правната комисия в Народното събрание. Според промяната сумите ще бъдат преизчислени и ще бъдат прихванати от следващите траншове към партиите.

От БСП продължават да твърдят, че проблемът с партийните субсидии е в министъра на финансите и неговото ведомство. Според социалиста Филип Попов проблемът се е появил след приемането на новия закон от 2016 г.. „Така всички политически партии разчитат на министъра на финансите, защото ние сме създали Закон за бюджета, където ясно е казано, че субсидията е 11 лева. Не е наша работа да следим размера на субсидията. Искаме му оставката, защото и след разследването на прокуратурата, ясно е казано финансовият министър да изпълни по-голям контрол във връзка с предоставянето на субсидиите. Това означава, че той не е изпълнил своя ангажимент и не е извършил достатъчен контрол във връзка с разпределението на субсидиите", каза Попов.

Припомняме, че Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура (ВКП) заради по-високите субсидии за партиите през 2018 г. Проверката на ВАП показва, че на петте политически партии и коалиции – ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии. От БСП вече обявиха, че са готови да върнат надвзетото.

Министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии. За това се разпореди главният прокурор Сотир Цацаров.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в "Шоуто на Слави", установи, че партиите всъщност са получили не 11 лева на глас, а над 13 лева, както и че методиката на изчисляване на субсидиите е сбъркана и противоречи на закона. "Шоуто на Слави" се позова на получена от Министерството на финансите информация, а Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Сетила се Мара да се побара....

Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус