Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбраха за минимална пенсия от 250 лв.

Първият ден от болничните да не се заплаща от догодина, предлагат от управляващата коалиция

ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбраха за минимална пенсия от 250 лв.

Снимка: Pixabay

ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбраха за минимална пенсия от 1 юли догодина 250 лв., а от 1 януари първият ден от болничните да не се заплаща. Вторият и третият ден ще се поема, както и досега, от работодателите.

Това обявиха на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на НФСБ Валери Симеонов след коалиционен съвет при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин. По-късно е имало и среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с партньорите от "Обединени патриоти", съобщава БТА. 

Още по темата

В приетия на първо четене бюджет на ДОО за догодина беше гласувано най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст през следващата година да бъде 234 лв., срещу което остро възразиха и патриотите и БСП.
От "Обединени патриоти" заявиха, че между двете четения ще настояват минималната пенсия да бъде 250 лв., а от БСП ще предложат преизчисление на всички пенсии.4

Увеличението на минималната пенсия засяга около 800 хиляди български граждани, уточни Красимир Каракачанов.

Припомняме, че идеята за промяна в режима на изплащане на дните временна нетрудоспособност идва от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Заради проблема с фалшивите болнични от работодателската организация предложиха първите три дни от болничния да не се изплащат от никого - нито от работодателя, нито от НОИ, а от четвъртия ден да се изплащат от НОИ по досегашния ред. Предложението не срещна подкрепа на практика от никого – нито от законодателната, нито от изпълнителната власт, дори от други бизнес организации. Въпреки това въпросът с „орязването“ на плащането на болничните си пробива път в бюджета на ДОО за 2020 година под друга форма, а именно първият ден от болничния да не се изплаща.

"Въз основа на съществуваща практика в страни от ЕС първият ден от болничните няма да се заплаща", аргументира предложенията Симеонов. Като мотив добави и изключително големия брой констатирани случаи на злоупотреби. Има сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г., добави той. Като наближат празници, започва едно "валене" на болнични, за да се удължават празниците, уточни логиката на предложението Красимир Каракачанов.

Никой не пожела да каже обаче чие точно е предложението.

Децата на 4,5 и 6 години да ходят задължително на детска градина като държавата ще поеме разходите за такси, са се договорили също на коалиционния съвет. Мярката е насочена към приобщаването на децата от ниско социалните слоеве към образователната система, обясни Валери Симеонов. Предвижда се обаче да бъде въведен подоходен семеен критерий, но какъв ще е прагът, засега управляващите отказаха информация.

Постигнато е съгласие три поредни години оттук нататък да бъдат отпускани по 70 млн.лв. за изграждане на ясли, детски градини и училища, като ще бъде заделен фонд за целта. В някои градове не достигат детските градини и затова се налага тези общини да бъдат субсидирани, така Каракачанов обясни защо се създава фондът.

Промените, за които са се разбрали управляващите днес, ще бъдат внесени като предложения между двете четения на държавния бюджет за 2020 г.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обобщи разговорите с ОП като реализация на приоритетите, заложени в програмата за управление.

"Това, което ни предстои следващата година, ни задължава да държим стабилно управлението на държавата и да залагаме на стабилно парламентарно мнозинство", коментира тя.

"Диалог между партньорите има, коалицията е стабилна", подкрепи я Красимир Каракачанов.

На коалиционния съвет днес не са присъствали от "Атака", те бяха изключени от коалиция "Обединени патриоти".

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
3
 
5
преди 8 месеца
Престъпно е да се вдигат пенсиите популистки при пожение, че има дефицит в системата приближаващ 10 милиарда лева годишно...
0
 
0
 
4
khao до: пасъм
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
тоест Тиквата и Влади отново наказват работещите :):) ...
1
 
7
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И никой не казва увеличените болнични от общественият или частният сектор са ?
1
 
28
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И тези, които наистина се разболяват, трябва да търпят негативи затова, че някой друг е злоупотребил и няма последици за него...

Гениално...!
1
 
33
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Вместо да се борят с проблема с фалшивите болнични и да наложат реални наказания на тези, които злоупотребяват, променят закона и отново не се фокусират в корена на проблема...

Добра логика...

Още от Бюджет и финанси
Нова банкнота от 5 лв. влиза в обращение от септември