IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаос в парламента при гласуването на пенсиите за догодина*

Депутатите от комисията по бюджет и финанси оставиха бюджета на ДОО без приходи

13:16 | 29.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Менда Стоянова. Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Менда Стоянова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Гласуването на текстовете по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси премина в пълен хаос. В крайна сметка, комисията не успя да защити част от предложенията на кабинета и депутатите гласуваха „против“ чл. 1 от законопроекта, който обхваща приходната и разходната част.

От Патриотичния фронт и ДПС гласуваха „въздържал се“ и с това на практика оставиха бюджета на ДОО без приходи. Според вносителя на законопроекта, постъпленията и трансферите в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 година се предвижда да са в размер на почти 10,4 млрд. лева, или 11,2% от БВП. 

"Заради безотговорността на някои колеги се дебалансира бюджетът на ДОО, което ще натовари и държавния бюджет и на практика ще увеличи драстично дефицитите. Защото, откъде мислите, че ще се плащат пенсиите, като няма приети приходи за ДОО", коментира пред Investor.bg Димитър Главчев, заместник-председаттел на бюджетната комисия.

Разходите за фонд "Пенсии" обаче бяха приети. Иначе, общият максимален размер на разходите (по предложение на кабинета) се очаква да достигне 10,37 млрд. лева, от които за пенсии са предвидени почти 9 млрд. лева, а за социални помощи и обезщетения – 1,35 млрд. лева.

Депутатите не се споразумяха и за датата, от която законопроектът трябва да влезе в сила, което на практика „замразява“ целия документ, докато не бъде приет на второ четене в пленарна зала. Очаква се това да се случи в следващите дни.

Исканията на Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ за увеличение на минималната пенсия от следващата година също не бяха приети.

Макар и на косъм, депутатите отхвърлиха искането на патриотите от 2017 година най-ниската пенсия да бъде 300 лв., което щеше да струва на бюджета 808 млн. лв. годишно. Предложението за минимална пенсия от 200 лв. също не мина.
Бюджетната комисия отхвърли и исканията за индексация на пенсиите спрямо средния осигурителен доход за 2012 г.

В крайна сметка, остава първоначалното правителствено предложение и през следващата година се предвижда ръст на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с 1 процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 13,8% за родените след 31 декември 1960 г. С 20 процентни пункта се увеличава пенсионната вноска на служителите от системата на сигурността – до 60,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 55,8% за родените след 31 декември 1959 г.

Същевременно обаче от следващата година се увеличават възрастта и стажа за пенсия за всички категории труд. Пенсиите ще се увеличат с 2,4% заради увеличаването на тежестта на всяка година трудов стаж във формулата за изчисляването на пенсията, като се запазва „таванът“ на пенсиите в размер на 35% от максималния осигурителен доход (910 лева).

Предложенията за увеличение на обезщетенията за безработица от 7,20 лв. на ден на 9,60 лв. също отпаднаха.

"Родихме бюджет, който мога да определя като чудовище. Аз юридически не знам как този бюджет, ако по този начин се приеме в зала, би могъл да работи. Не приехме член първи от бюджета на ДОО - това са всички приходи, които осигуряват правенето на разходите. Приехме член втори - разходите за пенсии. И след това отново не приехме бюджетите за фондовете "безработица", "трудова злополука", не приехме обезщетението за майчинство през втората година, еднократните обезщетения, още купища други текстове. И като капак на цялата неразбория не приехме и последния параграф, чрез който този бюджет влиза в сила от 1 януари 2017 година", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред журналисти.

Тя добави, че се надява в пленарната зала да се прояви разум и същите тези представители на парламентарните групи, които са бламирали бюджета, да се поправят. Предстои правната дирекция на Народното събрание да се събере на консилиум, за да реши какво би станало, ако ситуацията се повтори и в пленарната зала, допълни Стоянова.

* Актуализирано с коментар на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
VIK88
преди 7 години
Толкова писане,а нищо съществено не си написал само празни приказки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 7 години
При обсъждане проблема за пенсиите е полезно да се знае, че живеем при условия на сгрешена парична система. В обстановка на тази държавна грешка е невъзможна сполучлива пенсионна система.Същественото за успешно решение е каква (сгрешена или подобрена) парична система се прилага.За устойчив обществен просперитет с налична устойчива пенсионна система е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още