Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Икономист: Плоският данък е справедлив математически модел

Ако се въведе прогресивното подоходно облагане, ще се върнем в сивата икономика, прогнозира Георги Найденов

гледано: 2741   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Плоският данък обикновено се превръща в тема в обществото, когато предвещава политически избори. Винаги около избори се правят две неща – вдигат се заплатите на администрацията и се започват занимания с плоския данък. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Найденов.

Той е на мнение, че данъкът е справедлив и премахването му и връщането на корпоративното подоходно облагане би върнало страната назад към сивата икономика.

Още по темата

Найденов е изненадан от факта, че бившият премиер Иван Костов също застава начело на тази дискусия – за границата между бедни и богати, която се задълбочавала заради промяната в облагането.

"Напротив, плоският данък си върши работата", коментира икономистът и смята, че реалният данък, внасян от физическите лица и фирмите, е около 13%. На този процент се основава плоският данък, базирайки се на правилен математически модел, обсъждан през 2007 и приет през 2008 година, с мнозинство от кабинет на БСП, напомни Найденов. Той обясни, че всеки управляващ иска да разпределя повече данъчни приходи и да го прави по-лесно.

Експертът предупреди, че ако бъде премахнат плоският данък, страната ще загуби минимум 1 млрд. лева приходи, като се позова на изявление на финансовия министър.

Георги Найденов не вижда социална несправедливост в данъка, защото колкото повече работи човек и изкарва, толкова повече плаща.

"Защо човек, който учи и има амбицията да се развива и работи, работи от пет сутринта до три след полунощ, трябва да плаща по-голям процент данъци от този, който няма амбиции и е мързелив, примирява се с доходите си и не иска да работи повече. Ако се отмени плоският данък и се върне прогресивното подоходно облагане, хората, които разполагат с по-голям финансов ресурс, ще изнесат своите капитали навън", посочи икономистът.

Той даде пример с работник, който е със средна работна заплата, и коментира, че плоският данък не е много по-евтин отколкото при прогресивното подоходно облагане, когато половината от дохода не е бил облаган.

“Но това е едно изсветляване на доходите от трудови правоотношения", смята експертът по повод разразилата си дискусия сред някои политически среди и синдикатите. "На синдикатите ролята е да казват, че бедните са ощетени, но за мен по-справедливо нещо сега от плоския данък няма. Той не е толкова проблем на чуждестранните инвеститори, колкото други проблеми, с които те се сблъскват."

Повече от разговора гледайте във видеото.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
27
BobbyM до: panther
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Ок съгласен съм с теб че поддържането на висок растеж е по лесно от ниска база но за данъците не съм - факта е че САЩ вече почнаха да ги намаляват а те са водещата голяма икономика с висок доход на човек, което контрастира с твоите доводи че по богатите държави въвеждат прогресивен данък. Освен това мойта теза е че на БГ и трябва модел който е адаптиран за нея и мисля че плоския данък сработи просто много добре тук...
1
 
1
 
26
panther до: BobbyM
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Няма лошо. Китай ще стане най-голяма икономическа сила, ако вече не е.
Но това не е супер голямо постижени при условие, че втория(сащ) има над 4 пъти по-малко население.
Многократно е показано в историята, че високия ръст на икономиката е лесно достижим от ниска база, и поне минимална адекватност на управляващите. Даже не е нужно да са особено гениали. Виж доста пъти е доказано и че задържането на върха е по-трудно и вече иска мислене. А последните десетилетия политиците, индустриалците и икономистите в САЩ и особено в ЕС показват сериозна липса на мисловен потенциал и идеи. И резултатите са налице.
Растящото подоходно облагане не е измислено от вчера и от последните не-особено умни политически джуджета. Измислено е от хората които са направили и Европа и Америка велики сили.
Сегащните некадърници може да ги съсипят, но не подоходното облагане е основната причина за евентуалните сериозни проблеми.
И все пак. САЩ, Англия, Германия, Скандинавските страни продължават да са желано място за емиграция, а бягащите към Китай не са особено много...
0
 
5
 
25
BobbyM до: panther
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Китай предефинира икономическата практика (не теория) именно като не спазваше нито едно предписание на така наречените "нормални" и "демократични" страни. Поуката е че правенето на икономика не е рецепта а процес и трябва да се импровизира не само да се цитира какво е било направено....
7
 
2
 
24
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Всички нормални, развити, капиталистически, демократични западни страни използват прогресивен подоходен данък.
Тук множество икономически гении са наясни че това е голяма грешка и западняците са много глупави и неориентирани.
То затова България просперира, с толкова много водещи икономисти няма как да е другояче.
1
 
1
 
23
krasus до: zelka007
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Hещо не се разбрахме май- Аз гледам от страната на собственик и инвеститор,нищо че съм физическо лице ,също и като потребител .Това с заплатата не ми върши работа :)))

Още от Бюджет и финанси
Нина Стоянова: Платежните услуги ще гарантират сигурност за клиентите