IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Плоският данък е справедлив математически модел

Ако се въведе прогресивното подоходно облагане, ще се върнем в сивата икономика, прогнозира Георги Найденов

11:13 | 18.09.18 г. 27
Икономист: Плоският данък е справедлив математически модел

Плоският данък обикновено се превръща в тема в обществото, когато предвещава политически избори. Винаги около избори се правят две неща – вдигат се заплатите на администрацията и се започват занимания с плоския данък. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Найденов.

Той е на мнение, че данъкът е справедлив и премахването му и връщането на корпоративното подоходно облагане би върнало страната назад към сивата икономика.

Найденов е изненадан от факта, че бившият премиер Иван Костов също застава начело на тази дискусия – за границата между бедни и богати, която се задълбочавала заради промяната в облагането.

"Напротив, плоският данък си върши работата", коментира икономистът и смята, че реалният данък, внасян от физическите лица и фирмите, е около 13%. На този процент се основава плоският данък, базирайки се на правилен математически модел, обсъждан през 2007 и приет през 2008 година, с мнозинство от кабинет на БСП, напомни Найденов. Той обясни, че всеки управляващ иска да разпределя повече данъчни приходи и да го прави по-лесно.

Експертът предупреди, че ако бъде премахнат плоският данък, страната ще загуби минимум 1 млрд. лева приходи, като се позова на изявление на финансовия министър.

Георги Найденов не вижда социална несправедливост в данъка, защото колкото повече работи човек и изкарва, толкова повече плаща.

"Защо човек, който учи и има амбицията да се развива и работи, работи от пет сутринта до три след полунощ, трябва да плаща по-голям процент данъци от този, който няма амбиции и е мързелив, примирява се с доходите си и не иска да работи повече. Ако се отмени плоският данък и се върне прогресивното подоходно облагане, хората, които разполагат с по-голям финансов ресурс, ще изнесат своите капитали навън", посочи икономистът.

Той даде пример с работник, който е със средна работна заплата, и коментира, че плоският данък не е много по-евтин отколкото при прогресивното подоходно облагане, когато половината от дохода не е бил облаган.

“Но това е едно изсветляване на доходите от трудови правоотношения", смята експертът по повод разразилата си дискусия сред някои политически среди и синдикатите. "На синдикатите ролята е да казват, че бедните са ощетени, но за мен по-справедливо нещо сега от плоския данък няма. Той не е толкова проблем на чуждестранните инвеститори, колкото други проблеми, с които те се сблъскват."

Повече от разговора гледайте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
BobbyM
преди 5 години
Ок съгласен съм с теб че поддържането на висок растеж е по лесно от ниска база но за данъците не съм - факта е че САЩ вече почнаха да ги намаляват а те са водещата голяма икономика с висок доход на човек, което контрастира с твоите доводи че по богатите държави въвеждат прогресивен данък. Освен това мойта теза е че на БГ и трябва модел който е адаптиран за нея и мисля че плоския данък сработи просто много добре тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
panther
преди 5 години
Няма лошо. Китай ще стане най-голяма икономическа сила, ако вече не е.Но това не е супер голямо постижени при условие, че втория(сащ) има над 4 пъти по-малко население.Многократно е показано в историята, че високия ръст на икономиката е лесно достижим от ниска база, и поне минимална адекватност на управляващите. Даже не е нужно да са особено гениали. Виж доста пъти е доказано и че задържането на върха е по-трудно и вече иска мислене. А последните десетилетия политиците, индустриалците и икономистите в САЩ и особено в ЕС показват сериозна липса на мисловен потенциал и идеи. И резултатите са налице.Растящото подоходно облагане не е измислено от вчера и от последните не-особено умни политически джуджета. Измислено е от хората които са направили и Европа и Америка велики сили.Сегащните некадърници може да ги съсипят, но не подоходното облагане е основната причина за евентуалните сериозни проблеми.И все пак. САЩ, Англия, Германия, Скандинавските страни продължават да са желано място за емиграция, а бягащите към Китай не са особено много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
BobbyM
преди 5 години
Китай предефинира икономическата практика (не теория) именно като не спазваше нито едно предписание на така наречените "нормални" и "демократични" страни. Поуката е че правенето на икономика не е рецепта а процес и трябва да се импровизира не само да се цитира какво е било направено....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 7
panther
преди 5 години
Всички нормални, развити, капиталистически, демократични западни страни използват прогресивен подоходен данък.Тук множество икономически гении са наясни че това е голяма грешка и западняците са много глупави и неориентирани.То затова България просперира, с толкова много водещи икономисти няма как да е другояче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
krasus
преди 5 години
Hещо не се разбрахме май- Аз гледам от страната на собственик и инвеститор,нищо че съм физическо лице ,също и като потребител .Това с заплатата не ми върши работа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
малко ги оплете нещата :))) ... говорим за заплатите , не за печалбата на една фирма . там вече е друга бира :))) . аз също съм на заплата в мойта фирма нищо че съм собственик , тегленето на дивидент ако има печалба е друго нещо . виж този сайт , има интерактивно приложение за кое колко се плаща . https://***.kolkodavam.bgвъведи 1000лв заплата че е по-лесно и нагледно . данъците дето държавата прибира са 414лв . работника се разписва за 1000лв заплата но получава 776лв . всеки го интересува чисто колко ще взима , никой не го интересува алабалистиката кое било от негово име кое от името на работодателя , кое е било 10% днък :))) . всеки гледа колко взима чисто , държавата задължава работодателя да и внася всичките тези осигуровки и данъци , защото е по-лесно да оперира с 100.000 активни фирми отколкото да търси 2.500.000 работници за данъци . та за грубо 800лв заплата да вземе някой то плащаш още 400лв на държавата . на работниците им е през (цензура) колко са осигуровки , данъци и прочие неща . тях ги интересува чисто колко си взимат за да си правят сметката . и са прави , другото е алабалистика :))) . а ето и структурата на заплатите в БГ :https://money.bg/career/eto-kolko-sluzhiteli-v-balgariya-poluchavat-nad-2000-leva-zaplata.htmlтази година към края сигурно ще излезе и новата статистика за изминалия 4 годишен период . от БСП и подопечните им структури като синдикати винаги преди избори говорят за данъци на заплатите и прочие неща . ама докато беше стани шеф на власт и дума не дадоха да се продума за пипане на данъците . хората със заплати над 2000лв както виждаш статистиката са пренебрежима бройка , дори и да им иземват 90% от доходите с абсолютно нищо няма да се промени общата картинка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
мдам за тва се изнесохме щот колониална данъчна система .... мммне мерси на тоя с 1млн. = на тоя със 300 леа, ми ок щом ви кефи .... в "демократичния" Запад е 50% за тоя с 1 млн. а тоя с 300леа нема данъци .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
krasus
преди 5 години
Все пак си мисля че работника има 20 % повече от чорбаджията ,които е регистриран по ДДС , издава фактури ,без да има какво да отчете насрещно. Върху потреблението на стоки от бита е ясно че всички плащаме ДДС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 0
krasus
преди 5 години
Еми значи 45- 50 % е за всички. Разликата е само в паличния поток. Печеливши са: батко и братко с еврофондовете -по поръчка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
трябва, ама няма, затова има едно голямо АКО (ударението по твой избор).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още