IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Плоският данък не върши работа

През 2019 г. ще се вдигат лихвите и по депозитите, и по кредитите, прогнозираха учени от Института за икономически изследвания при БАН

16:43 | 28.05.18 г. 70
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Учени от Института за икономически изследвания при БАН с прогнози за макроикономическото развитие на България.<em> Снимка: </em><em>БАН</em></p>

Учени от Института за икономически изследвания при БАН с прогнози за макроикономическото развитие на България. Снимка: БАН

Плоският данък не върши работата, за която беше въведен, и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен данък с различни ставки.

Това коментира проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания при БАН при представянето на Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България.

Той е на мнение, че изборът на системата за данъчно облагане трябва да е съобразен с разбиранията и очакванията на обществото за социална справедливост и икономическа мотивация. Професорът е категоричен, че за девет години с плосък данък  практиката  подкрепя хипотезата, че няма позитивна връзка с инвестиционната активност.

„Призоваваме към дебат, академичен, обществен, който да прерасне в управленско решение. Плоският данък не беше въведен със сериозни обсъждания и не е сериозно така да се махне“, посочи доц. Виктор Йоцов.

Според него дебат трябва да има и за диференцираната ставка на ДДС. За пример ученият даде Румъния, която въведе диференцирано ДДС и това вече дава положителен ефект, като през миналата година северната ни съседка отчете 7% икономически растеж.

„Не очакваме политически сътресения и предсрочни избори“, прогнозира доц. Йоцов. – Не очакваме и промяна във фискалните и данъчните параметри, които ще отговарят на средносрочната прогноза. До края на 2020 г. икономическият растеж ще е между 3 и 3,5%. Не очакваме  завишена инфлация, икономиката няма да тръгне да прегрява.“ 

Той обаче се надява да се засили темпът на усвояване на европейските средства, които „отбелязват посредствени резултати през последните две години“.

Активност в капиталовите разходи

„От 2009 до 2017 г. от страната са „спестени“ 10 млрд. лева капиталови разходи от планираните официално държавни инвестиции от 47 млрд. лева. Брутният вътрешен продукт можеше да бъде с една трета повече, ако тези инвестиции бяха действително реализирани и БВП към 2017 г.  щеше да е  с около 33 млрд. лева повече, пресметна проф. Минасян. – Към 2017 г. БВП на човек от населението в България се оценява  на около 7 хил. евро, а при реализацията на планираните от консолидираната фискална програма  инвестиции този показател трябваше да надхвърли 9 хил. евро. Щяхме да  изпреварим, макар и с малко, Румъния – предпоследната страна в тази поредна тъжна, за нас, европейска класация.“

                               Планирани и отчетени капиталови разходи в КФП

Проф. Минасян съобщи, че в периода 2010 -2017 г. общият износ на български резидентни капитали в чужбина  се оценява на 13 млрд. евро, което  с три четвърти повече от нетните постъпления от ЕС. В структурно отношение те се разпределят по средния начин: инвестирани преки инвестиции в чужбина – 3,6 млрд. евро или 28%, инвестирани портфейлни инвестиции в чужбина – 5,3 млрд. евро или 41%, инвестиран друг капитал в чужбина – 3,9 млрд. евро или 30%.

Минасян отчете, че българските капитали в чужбина реализират минимална доходност,  като през 2017 г. тя е била 1%, но ако тези капитали са били инвестирани в производство в България тя би могла да донесе доходност от 5%.

Гарабяд Минасян е на мнение, че икономиката трябва да намери път към динамична стабилност.

              Износ на местни капитали (млн. евро)

По-малко стоки за експорт

Според гл. ас. Недялко Несторов износителите в България работят на границата на своя производствен потенциал и без инвестиции няма да има увеличение на експорта.

Очакванията му са през тази година са салдото по търговията със стоки да се влоши през следващите години, както поради задържане на темповете за износ, така и поради увеличавене на вноса заради засиленото вътрешно търсене. Така нетният износ вероятно ще бъде с отрицателен принос в растежа на БВП.

                     Ръст на физическия обем на БВП, износ и внос на България, %

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

69
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
статията е за данъци, не за заплати :):) иначе като пътувал по света, до сега не съм бил в държава в която местните да не се оплакват заплатите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
В момента, е ситуация болен здрав носи. Явно, някои са или без- , или крайно т.ъпи и/или /се преструват, че не разбират, че икономиката се крепи на потреблението, а потреблението - на приходите на (масовия) българин. Бедни българи => бедна , стагнираща икономика => слаб / до никакъв/ растеж => лошо бъдеще за богатствата /на повечето/ тарикати. Т.е. устойчива и бързо растяща икономика с много ниски заплати не се прави. Трябват квалификация, мотивация, споделяне. Другото вече го имаме. И се видя, накъде води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 15 rate down comment 4
hellwitch
преди 5 години
Богатите в БГ и плоския данък не плащат, защото всичките им разходи осчетоводяват в фирмите им.Прогресивен данък би ударил само хората със средни доходи 3-8хил лв на месец и би ги накарал да емигрират.Май и това е идеята на тез кумунисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
Тоз професпр, оня доцент, трети -академик но - за кой ли път, се питам? - нито една от изброените умни глави тска и не забеляза че, реално, В БЪЛГАРИЯ, НАИСТИНА ПЛОСЪК ДАНЪК НЯМА.Вместо това, има няколко различни ставки, за различни неща, с различни имена но, с една цел: Формиране на приходи, за да живее държавата.ПЛОСЪК ДАНЪК ОЗНАЧАВА ЕДИННА СТАВКА ЗА ВСИЧКИ ДОХОДИ И ТЕХНИ ИЗТОЧНИЦИ, ЧИЙТО ПРОЦЕНТ, ВЕДНЪЖ ЗАКОВАН, НЕ СЕ БУТА ЦЯЛАТА БЮДЖЕТНА ГОДИНА. Става дума за фактически работеща ли.ност, бизнес и икономика, произвеждаща продукт/и, услуги/а и продажби. - да видите само, как се препълва бюджет. И не с 9, 10, 20 и т.н. проценти, ами само с 5 /примерно/. Поради многократно по-широката облагаема база.Въпросът е,- СТИСКА ЛИ НИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Знаейки че тоя е платен червен ***, да ти кажа хич не го засегна. :)Даже комплимент му направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 15 rate down comment 0
bvg
преди 5 години
Социалистите го въведоха защото повече от 50% се осигуряваха под облагаемия минимум. В крайна сметка нямаше да го въведат, ако данъците в хазната намалеят. Сега когато 90 излязоха на светло се мисли за нова секира, но при всички случаи пак се гледа да се прилапа повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 5 години
Честито ти съвършенство!Дай Боже всекиму, и аз се стремя към него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
На който му трябва висока производителност да я мисли. На мен мойта производителност ми е достатъчна ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 15 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Идеята на статията е да вземем от изработилите и да дадем на бедните.Това е.За щастие/или нещастие последните са електорат на бат'Бойко и ГЕРБ и държат здраво за него. Разбира се, червеният партизански отряд си лае(вкл БАН), но кервана си върви.Колкото до обвързването качеството на образованието(бих прибавил и здравеопазването) с подоходната/прогресивната данъчна ставка е неуместно. Там са необходими реформи от съвсем друго естество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 11 rate down comment 1
Newton Heath
преди 5 години
Приятелю, едва ли има еднозначен отговор дали ниските или високите данъци подпомагат растежа. Едно нещо обаче със сигурност го прави - високата производителност на труда...а като те гледам само днес колко коментара си изписал и то само в този сайт по различни теми, много ме съмнява колко висока е твоята производителност.После ходи и пускай линкове как го правят в Швеция и Дания и как държавата трябва да плаща за частното!!! образование на децата ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още