Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кабинетът прие промените в данъчните закони за 2022 г.

Намалената ставка по ДДС за някои стоки и услуги остава в сила до края на епидемичната обстановка

Кабинетът прие промените в данъчните закони за 2022 г.

Снимка: Pixabay

Кабинетът прие промените в данъчните закони за 2022 г., предложени от Министерство на финансите. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Най-същественото от пакета е, че намалената ставка по ДДС за  някои стоки и услуги остава в сила до края на епидемичната обстановка. Така храните, безалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в заведения, както и бебешките стоки, книгите и услугите в спортните зали ще се облагат с 9% косвен налог вместо с 20%.
Мярката ще важи и за туроператорите.

Решението е взето в рамките на одобряването на пакета с промени в данъчните закони, предложен от служебния финансов министър.

Останалите промени, предложени от служебния министър на финансите са по-скоро технически и свързани със синхронизирането на европейски директиви във връзка с пандемията.

Така например се предвижда освобождаване от ДДС при закупуването на стоки и услуги, предназначени за дарение от Европейската комисия или от агенция или орган, създаден съгласно правото на Европейския съюз при изпълнение на задачи за справяне с последствията от пандемията COVID-19. Предвижда се и освобождаване от ДДС, което обхваща доставката на стоки или услуги, предназначени или за ползване от въоръжените сили на държава членка на ЕС или от придружаващия ги цивилен персонал, или за снабдяването на техните трапезарии или столови, когато тези сили участват в отбранителни дейности, имащи за цел изпълнение на дейност на ЕС в рамките на общата политика за сигурност и отбрана извън своята държава членка. 

Още по темата

С промените в Закона за ДДС се предлага още да отпадне разпоредбата, с която ваучерите за храна са изключени от обхвата на ваучерите с конкретна цел и многоцелевите ваучери.

С преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане пък се предлагат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съгласно които се предоставя възможност справките за изплатените през годината доходи и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски да могат да бъдат подавани от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители на едноличните търговци или самоосигуряващите се лица, починали през данъчната година, които са били работодатели или платци на доходи. Във връзка с това се предвижда и преходен режим, съгласно който промяната да може да бъде приложена и за справките, за които задължението за подаване възниква след 31 декември 2021 г.

С измененията в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани основно с транспонирането на европейски директиви и засилване на борбата с данъчните измами и премахването на определени данъчни пречки при свободното движение на акцизни стоки между държавите членки. Предвижда се разширяване на функционалността на компютърната система, която досега се използва за движението на акцизни стоки под режим „отложено плащане на акциз“, чрез възможност за обхващане и движението на акцизни стоки, които са освободени за потребление на територията на една държава членка и се движат към територията на друга държава членка с цел да бъдат доставени там за търговски цели. По този начин ще се опрости мониторингът на тези движения и ще се осигури правилното функциониране на вътрешния пазар. С оглед въвеждането на новите режими се въвеждат нови понятия и правни субекти.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз си мисля че все още законите се приемат от Народното събрание. Кабинетът за който говорите може само да предложи за приемане от Народното събрание каквото там е приел да предложи за разглеждане от НС.

Още от Бюджет и финанси
Нинова е готова с проект на Закона за събиране на вземанията