IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ пак поиска да се върне необлагаемият минимум

Това ще повиши разполагаемият месечен доход на хората с най-ниски заплати, твърдят синдикатите

15:44 | 01.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Независимо от увеличението на доходите през последните години, все още липсва осезателно подобрение на благосъстоянието на българите. Това става ясно от становище на КНСБ, изпратено до медиите, в което синдикатите за поредна година настояват за промяна в данъчната система.

„С въвеждането на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата за страната, ще бъдат освободени от данък хората с предимно ниски доходи. Това от своя страна ще повиши разполагаемия им месечен доход. Според нашите анализи този доход ще бъде изразходван изцяло за потребление, което ще има стимулиращ ефект за икономическия растеж и за повишаването на приходите в държавния бюджет. Това означава, че не само няма да се намаляват доходите, а ще бъдат увеличени. Според официалната статистика в България около 1,9 млн. души работят и получават доход, който е по-нисък от средната  работна заплата за страната (1260 лв.). Необлагаемият минимум трябва да бъде въведен именно за тези доходи, защото неравенствата постоянно се задълбочават през последните години“, пише в позицията на синдикатите.

Те дават и пример: при минимална работна заплата от 610 лв. за 2020 г., този, който получава работна заплата с данъчна основа 1000 лв., ще плаща налог върху 390 лв. (разликата над 610 до 1000 лв.), което прави 39 лв., а не 100 лв. месечно.  Тази мярка ще струва на бюджета около 800 млн. лв., но пък те ще останат в джоба на българите с ниски и средни доходи.

Според КНСБ реформата може да става и поетапно, което няма да натовари толкова бюджета. Готови са да подкрепят и компромисен вариант, при който необлагаемият минимум да се въведе под формата на възстановяване/връщане на данък в края на годината на работещите.

Синдикатите претоплят и друга стара идея - въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане.

Такива могат да бъдат -  данъчни кредити, диференцирани, според размера на възнагражденията и броя на отглежданите в семейството деца и/или данъчни стимули за сключване на граждански брак за млади семейства и пр. Според тях успоредното прилагане на тези две нови мерки ще доведе до един усъвършенстван и по-справедлив модел на данъчна политика в България, без рискове и сътресения за бюджета. Подобен подход ще стимулира финансово семействата, би насърчил раждаемостта и би подпомогнал отглеждането на деца, увеличавайки разполагаемия доход на работещите родители. 

„Ако Министерство на финансите възприеме нашето предложение, ще се постигне по-справедливо преразпределяне на публичните средства, като в хората с най-ниски доходи останат допълнително пари в размер на 730 лв. годишно. Посланието на КНСБ към Бюджет 2020 по отношение на данъчната политика е: Повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление, по-висок икономически растеж и съответно намаление на неравенствата“, твърдят от КНСБ. 

Припомняме, че от БСП също винаги са настоявали за връщане на необлагаемия минимум и прогресивна скала, според която колкото по-висока заплата получаваш – толкова повече налог дължиш.

Необлагаемият минимум беше премахнат заедно с прогресивната скала през 2008 г., когато беше въведен и плоският данък (10% за доходите на физическите лица, без значение от размера на дохода). Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум. Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност. 

С премахването на необлагаемия минимум голяма част от сивата икономика в заплащането на практика изчезна. Реално и сега болшинството от хората в страната работят на минимална работна заплата по документи с цел да пестят от данъци, но преди огромният процент не плащаха и тези налози, защото се водеха на работа на минимална заплата, която не се облагаше с никакъв данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nrgful
преди 3 години
Мисля, че прекомерното подтискане на сивата икономика не даде очакваните резултати и трябва да се даде възможност, при съответните законови мерки и регистрации, физическите лица да имат необлагаеми приходи. Много хора, като тези с най-ниски доходи, имат желанието и възможност да упражняват някакъв вид дейност - било то търговска или някаква друга, с която да подпомагат своите приходи. До колкото съм запознат в Англия например, физическите лица имат право на до 10 000 паунда годишно, необлагаеми приходи, включително и от търговска дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
Shadow1
преди 4 години
Аз пък съм за не. Мисля че сметките им няма да излязат, бюджета ще се ощети със значително повече от 800мил., ще има повече желаещи да минават без данък и ще трябва да се компенсира с нещо това, а това нещо няма да ми хареса. За мен пътя към прогреса не трябва да минава през законови преференции за части от обществото, а през повишаване ефективността на бизнеса. Било то със закони, субсидии, инфраструктура, електронни услуги, намаляне на държавните служители, а най-добре висчко наведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
Арис
преди 4 години
За хората с ниски заплати ще остват по 50 - 60 лв. а това си е една добра покупка / две, три чанти с храна за една седмица / за четиричленно семейство. Явно това много им се свиди на господа политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Ivan.r
преди 4 години
аз съм ЗА с 2 ръце!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още