IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимитът на държавния дълг се вдига до около 10 млрд. лева

С допълнителните 3 млрд. лева, които ще се емитират тази година, ще се покрият плащания по дълга догодина, обясни финансовият министър

19:56 | 03.06.22 г. 3
<p>
	Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лимитът на държавния дълг се вдига с приблизително 3 млрд. лева от малко над 7 млрд. лева на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг след експертния коалиционен съвет за актуализацията на бюджета.

Той посочи, че това увеличение на лимита на дълга всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем по падежи по стари дългове, съобщава БТА.

Догодина имаме плащания по стари дългове от 3 млрд. лева и това, което получихме като обратна връзка от банките-дилъри, е, че трябва да емитираме тази година, а не догодина, за да получим значително по-ниски лихвени проценти, разясни Василев.

Той обясни, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с почти 1,7 млрд. лева.

Имаме допълнителни приходи от 2,175 млрд. лева, като те ще бъдат намалени с данъчните ефекти - намалени ДДС ставки и акцизи, така че нетно се увеличават приходите с 1,645 млрд. лева, срещу които има планирани допълнителни разходи, основно свързани с антикризисните мерки, посочи финансовият министър.

Бюджетният дефицит остава на 4,1 процента и се запазва салдото, допълни той. Бюджетът е планиран при 2,9 процента ръст на БВП и малко под 11 процента (10,9 процента) средногодишна инфлация, посочи още Асен Василев.

Вицепремиерът коментира, че намеренията за промените в пенсиите остават – индексация от 1 юли със средно 20%.

Относно допълнителните реформи той посочи, че има направени няколко промени в част от системите, където се очакват и новите устройствени планове на редица министерства. Ще има няколко реформи, които са залегнали точно в това - преструктуриране на министерства, ведомства и т.н. с цел оптимизация на процеси и на персонал, каза Василев. Той посочи, че Министерският съвет, Министерството на финансите, Министерството на отбраната, Мна вътрешните работи, Министерството на правосъдието работят по нов устройствен правилник, както и поне още три-четири министерства.

Относно критики от "Има такъв народ", че в актуализацията не виждат реформа на цялостната социалноосигурителна система заедно с пенсионната, Асен Василев каза, че освен предвидената актуализация и индексация на пенсиите сега, на 1 юли, има предвидена доста по-сериозна "не точно реформа, но изправяне на част от натрупаните дефицити" в пенсионната система към 1 октомври, където индивидуално на всеки пенсионер ще бъде проследено какво би се случило с пенсията, ако беше прилагано швейцарското правило през годините, и ако това резултира в по-висока пенсия, съответното лице ще получи по-висока пенсия. Той отбеляза, че според оценките на НОИ това ще засегне около 720 хил. пенсионери.

До понеделник, до края на деня, ще очакваме допълнителни предложения от коалиционните партньори, съобщи още Асен Василев във връзка с актуализацията. Той допълни, че след това - във вторник, ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество, след което актуализацията на бюджета ще мине през Министерския съвет и ще бъде депозирана в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Наврътане на бурмите и увеличаване на данъцитеThe foreign debt of the Socialist Republic of Romania were loans made by Socialist Republic of Romania under Nicolae Ceau
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivel
преди 1 година
Нормално, с уверени крачки вървим по пътя на южноевропейските страни, ще има евро, *** не по този начин. Живот на заем, в условията на висока инфлация и нулеви лихви си е далаверка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
ако бехме държава , ти щеше да си при бай Ставри ... в комплект с кирча ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още