Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Любомир Дацов: Нормално е в момента да има бюджетен излишък

Сериозното увеличение на текущите разходи обаче не е добра политика, коментира бившият финансов министър

Любомир Дацов: Нормално е в момента да има бюджетен излишък

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В България все още има достатъчно високо потребление и икономическият растеж, макар и не чак толкова голям, колкото бихме искали. Все пак е в рамките на около 3%, което е един добър резултат. В този контекст и при тази икономическа обстановка е съвсем нормално да има бюджетен излишък. Това коментира в ефира на БНР бившият заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Припомняме, че преди дни от Министерството на финансите (МФ) обявиха, че за април се очаква рекорден бюджетен излишък в размер на 2,67 млрд. лв. или 2,3% от прогнозния БВП на България.  Според Дацов обаче превишението на приходите над разходите не е „рекордно“, защото в годините преди 2008 г. имаше и по-големи излишъци. 

Още по темата

Тези данни просто показват, че бюджетът е правилно балансиран, каза още финансистът и допълни, че не е коректно да се коментира на какво се дължи този излишък. От МФ обясниха, че месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) поради спецификата на данъчния календар. За подобрението на бюджетното салдо през месеца допринасят и възстановените суми от ЕК в частта на помощите.

Все пак Любомир Дацов призна, че в отчета за бюджета има някои „странни неща“. „На първо място трябва да кажем, че приходите се развиват добре, но те не са по-различни от предишните години като тенденция. Бяха в рамките на нормалното. 90% от всички тези номинални разлики, които се получават спрямо миналата година, се дължат на прихода от ДДС – странно, защото не може другите данъци да имат някакви изменения в рамките на един-два процента и едновременно ДДС да има, специално за март месец, от началото на годината спрямо миналата година изменение с близо 15%“, обясни бившият финансов министър.

Той обърна внимание, че има значително увеличаване на текущите разходи, което не е добра политика. „Имаме помпане на текущи разходи под формата на заплати, пенсии и субсидии за сметка на инвестициите, които създават добавена стойност в икономиката“, обясни експертът.

Относно промените в Наредба Н-18 и новите изисквания за касовите апарати, Дацов посочи, че стъпката дава резултат и вади на повърхността обороти, които са били скрити.

Според него обаче е възможно едновременно да сме свидетели на намаляване на икономическата активност, тъй като са се свили приходите от корпоративен данък и данъка върху печалбата.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
2
 
1
преди 1 месец
Фаталната слабост на Министерството на финансите (МФ) е пренебрегване на грешния начин на работа на централната банка.
Сега, колкото повече МФ работи за подсигуряване на икономически растеж, толкова повече са щетите. Допусканата държавна грешка подсигурява правителството да е със съдба на жертва и провал.
Устойчивият държавен просперитет е възможен само с правилен начин за работа на централната банка.

Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли