Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Менда Стоянова: Плащания в кеш под 5 000 лв. няма да ограничат стопанския оборот

Ограничението на разплащанията в брой ще създаде огромна бюрокрация за банките, обяви Петър Андронов

Менда Стоянова: Плащания в кеш под 5 000 лв. няма да ограничат стопанския оборот

Снимка: Pixabay

Компромисният вариант на ГЕРБ за ограничаване на безкешовите разплащания до 5 хиляди лева, а не до 1000, както поиска правителството, ще доведе до положителни разултати в борбата за получаване на реални приходи и не би затруднило стопанския оборот. 

Това обясни в студиото на "Денят започва" на БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, след като парламентарната комисия обсъди промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс.

Припомняме, че управляващите искаха да въведат праг от 1 000 лв. за плащания в брой, но предложението срещна отпор от различни страни заради опасения за банковите такси, с които ще бъдат натоварени гражданите и бизнеса.

„Колегите от другите политически сили доста емоционално гласуваха против, но се надявам разговорите да продължат. Вчера на практика не се състоя дебат и не се даде нито един пример как например едно малко ресторантче или магазинче би се затруднило и би увеличило своите разходи, като вместо 10 хиляди може да плаща в кеш до 5 хиляди лева“, посочи Стоянова.

Още по темата

Тя е категорична, че не може „да предлагаме закони за  увеличаване на разходи, а да не желаем да подкрепим мерки, които биха ограничили сивата икономика и биха довели до допълнителни приходи в бюджета, за да се направят исканите от тях разходи“.

„Провела съм срещи с много бизнес организации и отделни бизнеси и те са на мнение, че 5 000 лева е нормална граница, която няма да ограничи техния стопански оборот, но при всички случаи би помогнала за изсветляване на икономиката.

Председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов съобщи, че никой не е питал банките какъв да е размерът на безкешовите плащания и така отговори на обвинението за лобизъм от страна на финансовите институции за ограничаване на плащанията в брой.

"Първата ми мисъл, когато разбрах за това, беше, че това ще създаде огромна бюрокрация, защото не знам как ще го контролират и за да го контролират, вероятно ще се наложи банките да създадат огромна отчетност и бюрокрация, за да има някакво наблюдение върху това, така че това са наистина фантазии", посочи банкерът.

Той напомни, че правителството търси отговор на въпросите, които поставя Европейската комисия, ь те са за това колко голяма е сивата икономика и как ще се справи властта с нея.

“Дали с това ще се справят ние не знаем, но те опитват да решат въпроса по някакъв начин. По скоро тези, които трябва да се притесняват, са 30-те процента фирми, които са в сивия сектор, защото те са тези, които трябва да намерят решение на плащанията", коментира Андронов.

Той смята, че ще бъде натоварена системата за контрол, защото, ако има такова ограничение на плащанията в брой, се предполага, че банките трябва да следят дали това се спазва.

„Банките нямат готова администрация, за да правят подобни справки и това естествено би довело до сериозно натоварване", категоричен е Петър Андронов.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не на последно място насилствено на населението и бизнеса се налага държане на средства в банките за разплащане като това си е принудителна капитализация на същите от народа .Рязко се покачва системния риск за страната ни ,при например световна петролна криза ,пазарни сривове на акции и облигации ,кризи в други страни като САЩ и Западна европа .
0
 
0
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Предложенията за безкасови плащания имат доста подводни камъни .При евентуална инфлация в еврозоната и обезценяване на лева рязко да скочат плащанията (също и заплати и пенсии)облагани с такси ,което си е нов данък по същество .Друг момент е зависимостта от банки и банкови институции на икономиката и държавата като цяло.Един срив с магнитут като КТБ фалита води до фалит на страната ни .Всяка година расте киберпрестъпността с десетки проценти.Няма такъв банков софтуер който да е имунизиран .Предполагам че кражбите от този вид рязко ще нараснат.
0
 
3
 
6
ivanrog до: ivanrog
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Искам да предоставят информация каква част от плащанията от 5 до 10 хил са в брой и каква по банка, това е най-нормалното и тая статистика я имат(всички касови апарати са свързани към НАП и банките бързо могат да изготвят справка за плащанията при тях).
0
 
6
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Всяко ограничение на плащанията "в брой" без значение дали е 5 или 10 хил е и ограничение за стопанския оборот! Просто е въпрос до каква степен ще е това ограничение и смъкването и до 5 хил е доста голямо.
0
 
2
 
4
khao до: lyusien
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
а вчера друга песен пееше :):)

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Прегрява ли икономиката?