IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата ще продължи да расте в следващите 3 години

Проектът за Средносрочната бюджетна прогноза е публикуван за съгласуване от Министерството на финансите

16:14 | 05.04.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г. предвижда ръст на минималната работна заплата от 510 на 560 лв. от 1 януари 2019 г., на 610 лв. от 1 януари 2020 г. и на 650 лв. от 1 януари 2021 година. Проектът е публикуван за съгласуване от Министерството на финансите.

За тригодишния период целта за салдото по консолидираната фискална програма (КФП) за 2019 г. и 2020 г. се запазва съответно на дефицит в размер на 0,5% от БВП и на балансирано бюджетно салдо в съответствие със заложеното в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. За 2021 г. е планирано поддържане на балансиран бюджет.

Финансовото министерство декларира, че ще има  предвидимост на данъчната политика и ще бъдат запазени ниските данъчни ставки за преките данъци, широка данъчна основа и малко на брой данъчни преференции.

Записано е намерение с цел увеличаване на приходите от данъци, осигурителни вноски и такси да се повиши ефективността при тяхното администриране. 

Приходната част на бюджета в средносрочен план показва тенденция на намаление от 36,9% от БВП за 2019 г. до 36,1% от БВП през 2021 г., което се дължи основно на прогнозните приходи от фондовете на ЕС.

Предвижда се чрез оптимизиране на разходите на бюджетните организации и повече ефективност на публичните разходи общите разходи по КФП да намалеят от 37,4% от БВП за 2019 г. до 36,1% от БВП през 2021 г., което представлява средногодишна консолидационна стъпка от около 0,6–0,7 пр.п. от БВП.

В сферата на образованието се предвижда да продължи започналото през 2017 г. увеличение на възнагражденията на учителите в средните училища с цел двойно увеличение на заплатите до 2021 г., което е предвидено в управленската програма на правителството. Осигурени са средства и за изпълнение на политиките по Закона за предучилищното и училищното образование, включително за обща и допълнителна подкрепа на личностното развитие на децата и учениците и финансиране на обучението на учениците в частните училища.

По отношение на отбраната са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т. ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС. Спазено е изискването средствата за отбрана да не са по-ниски от одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020.

През 2019 г. се предвижда въвеждане на нов модел за таксуване за  републиканската пътна мрежа чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки автомобили и ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

Успоредно с поддържането на пътната инфраструктура за периода 2019-2021 г. ще бъде осигурен финансов ресурс и за изграждането и доизграждането на големите инфраструктурни обекти: автомагистрала „Хемус“, автомагистрала „Калотина“, автомагистрала „Русе – Велико Търново“, Път E–79 „Видин – Ботевград“, автомагистрала „Струма“, Лот 3.2 от Крупник до Кресна.

Въз основа на допусканията и прогнозното нетно дългово финансиране за периода 2019-2021 г. се очаква намаление на държавния дълг до ниво от 22,7 млрд. лв. към края на 2021 г. или 18,2 % от прогнозното ниво на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
А минималната пенсия все така ли ще остане - по-ниска от прага на бедност!? Какво стана с предизборното обещание на част от управляващите за 300 лв. минимална пенсия? Какво чакаме - нови избори, за да чуем нови обещания, или проблемите с пенсиите да отпаднат по биологичен път!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
thehappyroger
преди 6 години
А на фона на планетарните промени, целият кретено-масонски капитализъм предстои да отиде при великият архитект на вселената, едната от многото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
thehappyroger
преди 6 години
Аз вече казах, че събитията така ще се разгърнат, че до 2030-та БГ ще е един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклучкарник. До 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес ще фалира, особено в провинцията, след 2030-та държавата ще събира пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет на ромите от раждаемостта. Отвсякъде ограбената и смачкана средна класа или това, което се нарича средна класа в БГ няма да издържи повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, предстои да го видите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Забележете - вдигат МРЗ само за да могат да си повишат бюджетните приходи чрез новите такси, винетки, данъци и всякакви други подобни. Не защото това е някаква социална политика насочена към подобряване състоянието на хората на минимална заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
vankata89
преди 6 години
А за цените да очакваме ръст по 2 3 поне :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
Alx
преди 6 години
А не е ли време за различна минимална заплата в столицата и в провинцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
Проектът за Средносрочната бюджетна прогноза доказва, че Министерството на финансите не зачита липсата на защита срещу вредата от лева.Мнозина очакват финансовото министерство да помогне за спасение от актуални злини. Министерството на финансите не може да предпази от актуални щети, защото няма необходимите права. При сегашните условия, Министерството на финансите, колкото по-добре работи да подпомогне икономическия растеж - толкова по-големи са щетите. Възможностите са: 1. При пренебрегването на вредата от лева щетите се увеличават.2. Прилагането на защита срещу вредата от лева. Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още