Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НАП ще получава данни за трансгранични схеми с потенциален риск

Бизнесът ще трябва да уведомява приходната администрация, ако фирмата или нейни клиенти ползват законна трансгранична схема за пестене на данъци

НАП ще получава данни за трансгранични схеми с потенциален риск

Снимка: Pixabay

Депутатите приеха на първо четене в пленарна зала промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени от Министерския съвет. С измененията се въвеждат европейски директиви за борба с данъчни схеми с потенциален риск.

В текста са разписани разпоредби и правила, според които приходната администрация ще получава информация за трансгранични данъчни схеми с потенциален риск от избягване на данъчно облагане от задължените лица - консултанти или данъчно задължени лица. Данъчната схема може да включва договореност, споразумение, уговорка, съгласие, становище, схема, план, трансакция и други подобни, както и поредица от такива, може да се състои от няколко части или няколко етапа на изпълнение.

Тази информация ще позволи на органите да противодействат на вредните данъчни практики, пише в мотивите си вносителят. Освен това, по реда на автоматичния обмен на информация изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП), който е компетентен орган по смисъла на ДОПК, ще получава информация за подобни данъчни схеми, разработени или прилагани в други държави членки на ЕС, които биха могли да имат отражение върху данъчните приходи на България. 

Още по темата

В законопроекта е посочено още, че консултанти и фирми ще са длъжни да уведомяват Националната агенция за приходите, ако самите те или техен клиент ползват законна трансгранична схема за пестене на данъци.

Според вносителите с приемането на промените се цели органите по приходите да могат да противодействат ефективно на пренасочването на облагаема печалба към т.нар офшорни фирми.

Заложени са и административно-наказателни разпоредби за неизпълнение на задължението за предоставяне на информация за трансгранични данъчни схеми, които са в значителен размер.

Румен Гечев от левицата коментира обаче, че глобите са изключително ниски и неефективни - от 2000 до 5000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридическите лица. Затова между двете четения от БСП ще предложат драстично завишение на санкциите, което е в интерес на фиска, каза той, цитиран от БТА.

Личното ми мнение, отбеляза депутатът, е, че предложенията на ЕС са донякъде палеативни, защото не е приемливо да няма конкретни мерки за закриването на офшорки. Нашият парламент трябва да мисли за пълната им забрана като средство за укриване на данъци, категоричен е Гечев.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
Toranaga до: abdul
преди 9 месеца
Искат всичко на готово, а Пеевски сервиран на тепсия не пипат..
0
 
6
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
"В законопроекта е посочено още, че консултанти и фирми ще са длъжни да уведомяват Националната агенция за приходите, ако самите те или техен клиент ползват законна трансгранична схема за пестене на данъци."

хаха.

Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата