IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията разкритикува проекта за актуализация на Бюджет 2014

КТБ е водеща тема при дебатите в пленарната зала

16:44 | 18.11.14 г.
Опозицията разкритикува проекта за актуализация на Бюджет 2014

БСП и ДПС разкритикуваха проекта за актуализация на Бюджет 2014, който днес се обсъжда в парламента. Председателят на парламентарната група на социалистите Михаил Миков обяви, че те няма да подкрепят ремонта на бюджета, а лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че Движението ще се  въздържи при гласуването.

Депутатите намесиха и ситуацията около КТБ в дебатите около бюджета.

Днес няма спор по необходимостта от актуализацията на държавния бюджет. Политическият спор е за параметрите. Различни са и интерпретациите за причините, каза Лютви Местан.

Той обясни защо Движението ще се въздържи при гласуването – не защото не им искат подкрепата или нямат политически аргументи.

„Ще се въздържим от подкрепа, защото не сме съгласни с конкретните параметри на тази актуализация. В мотивите не е отбелязана отговорността за свръхразходите на служебния кабинет. Най-вече ще се въздържим, защото, когато с един акт страната ни ще влезе в режим на свръхдефицит, дължим на българските граждани истината за първопричините около КТБ“, изтъкна той.

Местан припомни основните аргументи на финансовото министерство за актуализацията – оптимистични приходи, разходите и необходимостта от нов дълг заради напрежението в банковата сфера и покриване на гарантираните влогове в КТБ.

Тези причини, по думите му, поставят въпроса за политическата отговорност, но и за наказателната отговорност по отношение на банката с отнет лиценз.

„Политическата отговорност се носи пред избирателите“, каза Местан и предупреди, че планираният дефицит ще има много тежки последствия за икономиката и инвестиционната среда.

„Точно затова казваме, че дебатите днес са дебати за КТБ отново. Смирение е лайтмотивът на политическия дискурс от 5 октомври насам. Когато говорим за КТБ, само смирението не е достатъчно. Необходим е катарзис не като емоционална категория, а като политическа и наказателна отговорност, защото е засегнат значим публичен интерес“, каза Местан.

Той припомни, че гарантираните влогове на вложителите в КТБ ще се изплащат с данъците на всички български граждани. „Това ще се случи, защото такъв е законът. Но не можем да се правим, че нищо не се е случило. Настояваме за ясна политическа и наказателна отговорност. По отношение на КТБ няма такова нещо като света вода ненапита“, каза депутатът.

Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още