Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Още 115 млн. евро финансиране ще получат български иновативни фирми

Гаранционното споразумение между ОББ и ЕИФ по програма InnovFin засяга и междинни предприятия в нашата страна и Словакия

Още 115 млн. евро финансиране ще получат  български иновативни фирми

Снимка: Архив Ройтерс

Обединена българска банка и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно споразумение за допълнителни 115 млн. евро по програма InnovFin – за улесняване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни (МСП) и междинни предприятия (с до 499 души персонал) в България и Словакия. 

Още по темата

Настоящият договор е продължение на подписаното през 2016 г. споразумение по програмата, което беше успешно приложено, съобщиха от банката.

Тази операция е обща в рамките на InnovFin, с ОББ като координираща институция и включва и споразумение с Československá obchodná banka a.s. (CSOB) – също част от KBC Груп. С новото споразумение общият портфейл на двете банки по програмата става 180 млн. евро.

ОББ ще има възможност да предоставя кредити с гаранции при изгодни условия на иновативни МСП и междинни предприятия по InnovFin до 30 ноември 2021 г. Гаранцията от ЕИФ е по линия на инициативата „InnovFin на Европейския съюз – финансиране за иноватори“ с финансова помощ по „Хоризонт 2020“, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации (част от плана Юнкер).

По повод на споразумението с ЕИФ Петър Андронов – главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Груп за България, подчерта: „С новото гаранционно споразумение по програма InnovFin между ОББ и ЕИФ разширяваме успешното партньорство между двете институции. ОББ има солиден опит във финансирането на МСП, а настоящото споразумение ще даде възможност на повече иновативни компании (както МСП, така и междинни предприятия) да осъществят идеите си, като използват финансиране при преференциални условия и облекчени изисквания за обезпечението“.

От ОББ напомнят, че кредитната институция е първият участник по плана Юнкер в България. Освен отпуснатите заеми по линия на InnovFin банката има договорени над 1800 кредита за обща сума над 300 млн. лв. по програма COSME. Така благодарение на гаранционните инструменти на ЕИФ – част от плана Юнкер, ОББ значително улеснява достъпа до финансиране на българските малки, средни и междинни предприятия за реализиране на техните проекти.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Вложенията на инвестиционните фондове през 2018 г. растат с над 9%