IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниски лихви по новите жилищни и потребителски кредити през февруари

Намаление на лихвените проценти спрямо януари има и по новите фирмени заеми, като особено осезаемо е то при големите кредити

19:40 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-ниски лихви по новите жилищни и потребителски кредити през февруари

Прогнозите на банкерите за плавно понижение на лихвите по кредитите тази година може и да се окажат верни. От началото на 2014 г. цената на кредитния ресурс спада, а през февруари лихвите по новите потребителски и жилищни кредити за домакинствата в левове и евро се смъкнаха още спрямо януари. Промяна в посока надолу има и при заемите за фирмите.

Статистиката на Българска народна банка (БНБ) от вторник показа, че през февруари сумата на отпуснатите потребителски кредити е нараснала с 2%, но по жилищните се е понижила с близо 1%. Тенденцията бе същата и през януари. Ето защо все още не можем да твърдим със сигурност, че общата кредитна активност се съживява.

Изчисленията на Investor.bg на база статистиката на БНБ показват, че през февруари 2014 г. сме могли да изтеглим потребителски кредит при лихва от 12,01% спрямо януарското ниво от 12,12%. Лихвеният процент по новоотпуснатите потребителски кредити в евро на практика остава без промяна спрямо миналия месец и предходната година. Данните показват, че разходите ни по потребителските кредити в единната валута се оценяват на 9,44%.

Лихвените проценти по новоотпуснатите през изминалия месец жилищни кредити се понижават с 0,13 процентни пункта при левовите и с 0,21 пр. пункта при евровите до съответно 6,84% и 7,38%. За последната година лихвите по новите левови жилищни кредити се понижават с 0,21 пункта. При евровите статистиката отчита покачване с 0,14 пункта.

Лихвени проценти по новоотпуснатите кредити за домакинствата (в лв.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още