IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощта за оборотен капитал ще започне да се изплаща от следващата седмица

В най-кратки срокове 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса само чрез програмите на Министерство на икономиката, коментира икономическият министър

11:36 | 23.01.21 г. 1
<p>
	Министърът на икономиката Лъчезар Борисов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Снимка: БГНЕС

От следващата седмица Националната агенция по приходите (НАП) започва изплащането на помощта за оборотен капитал за близо 116 млн. лева, след като е получено одобрението на Европейската комисия (ЕК).

Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който придружава премиера Бойко Борисов в Сливница днес, предава БГНЕС.

Програмата предвижда фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки, да получат 10% или 20% от оборота за съответните периоди на 2020 г. Бюджетът на мярката е 156 млн. лева, от които 132 млн. лева идват от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са национално съфинансиране.

Със средствата компаниите могат да покриват текущи разходи, вкл. и за заплати, но не и да купуват стоки за директна продажба. Максималният размер на помощта, която може да получи една фирма, е 150 хил. лева.

В най-кратки срокове 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса само чрез програмите на Министерство на икономиката, допълни Лъчезар Борисов.

Той посочи още, че по процедурата за подкрепяне на средните предприятия са одобрени вече предложения за близо 233 млн. лева, а за микро и малки предприятия са преразгледани и ще се финансират предложения за над 3.5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
Прилагана та схема за помощ на засегнати от кризата фирми не е универсална. А именно - тя е насочена към действащи предприятия, а за нови, създадени в началото и по време на Ковид кризата няма предвидена помощ. Къде правителството мисли за младежта, кадрите които излизат от учебните заведения и им предстои труден старт?! Тяхната съдба е обречена единствено на наемния труд и заплати под 1000лв!!! Срам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още