Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Управляващите се поправиха: Прагът за кешовите плащания ще е 5 хил. лева

Ако бъде прието, предложението трябва да влезе в сила от 2018 г.

Управляващите се поправиха: Прагът за кешовите плащания ще е 5 хил. лева

Снимка: Pixabay

ГЕРБ внесе предложение прагът за кешови плащания да бъде 5 хил. лева и да влезе в сила от 1 януари 2018 г. Това съобщи пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, предава БТА.

Тя уточни, че вчера е изтекъл срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и те ще бъдат обсъдени утре в бюджетната комисия. 

Още по темата

С измененията, внесени от Министерския съвет, се предлага нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащания в брой в страната да бъде поетапно намален от 10 хил. лв. до 1 000 лв. за срок от две години като мярка за ограничаване на сивата икономика.

Менда Стоянова обясни, че са се провели много срещи с предприемачи и с граждани и е поискан и анализ.

В крайна сметка решихме, че 5 хил. лева е прагът, на който може да се получи баланс между рестрикциите, които налага законът с цел изсветляване на икономиката, и това да не се затрудни бизнесът и хората в техния стопански живот, посочи тя. Според нея трябва да продължат стъпките за ограничаване на сивата икономика, защото резултатите са налице.

Ограничението за кешовите плащания беше първо 15 хил. лева, след това се намали на 10 хил. лева. Мисля, че едно плавно намаляване до 5 хил. лева е правилната стъпка, коментира Менда Стоянова.   

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
1
 
14
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Елементарни трикове от Женския пазар - поискай намаление до 1000, за да мине безпроблемно до 5000...
0
 
1
 
13
преди 4 месеца
Сивата икономика се намаля когато гражданите видят полза от държавата. С други думи, ако хората виждат полза от плащане на данъци, те ще ги плащат. Ако данъка на колата ти е 300 лева, но при попадане в дупка и нанесени щети по автомобила, но с платени данъци, ремонта се поеме от държавата то тогава хората ще плащат данъци - виждат, че има полза. Сега като си с платени данъци и си потрошиш колата и накрая КАТ ти напишат акт за несъобразена скорост защо да ги плащаш. Така е с всичко в тази държава. Първо държавата да си оправи нещата и да започне да си изпълнява задълженията за който в момента плащаме данъци и тогава вече можем да говорим за допълнителни ограничения или промени. Тази промяна няма да доведе до нищо, хората пак ще намират начин да я заобикалят, а тези който до сега са били редовни ще имат още един стимул и те да станат нередовни.
0
 
0
 
12
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
УЖАС!!
Тази Менда доказа , че е едно нископрофилно същество сътворило много безумия едно от които е казуса КТБ при който държавата плати едни 3,6 млрд. лв на частни банкови институции без да ПРИДОБИЕ ПРАВА НАСОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ АКЦИИ ИЛИ АКТИВИ!!

В случая това НЕДОРАЗУМЕНИЕ говори за сива ИКОНОМИКА!!

КАКВА ИКОНОМИКА , КАКВИ ПЕТ ЛЕВА МА ОВЧА ГЛАВО??

ИЗЛЕЗ ОТКАФЕЗА И ВИЖ, ЧЕ ВСИЧКО Е ВНОС КОЙТО СТАВА НЕ ПО БАНКОВ ПЪТ, а ана принцепа "кеш енд кери" ПЛАЩАШ - ПОЛУЧАВАШ.

За съжаление вместо тази птица да си отвори сетивата и промени ЗАКОНА за БНБ хармонизирайки го по начина по който ни съветват от МВФ , тя мисли как да напълни с ТАКСИ ПОРТФЕЙЛТЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ!

ИЗВЪНАРЕДНО ПРОСТА И ПОСРЕДСТВЕНА ЛИЧНОСТ!
НЕ СТАВА И ЗА СЕЛСКИ БАКАЛИН!
0
 
0
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Благодаря че оправихте заглавието !
1
 
4
 
10
supertrader до: Дядо Коледа
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
По принцип когато се налагат рестрикции на дадена територия това автоматично насочва капиталите извън нея към територии където тези рестрикции ги няма. Резултата който се очаква - намалямане на сивата икономика ще се постигне, защото гарантирано икономиката още ще намалее и сивата икономика като част от нея също ще намалее - гаранция.

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Прегрява ли икономиката?