IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът прави нов опит за ограничаване на кешовите разплащания

До две години плащанията на над 1 000 лв. в брой ще останат в миналото, гласят новите промени в ДОПК

15:56 | 07.06.17 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой да бъде намален от 10 хил. лв. на хиляда лева в следващите две години. Това предвиждат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), публикувани на страницата на Народното събрание (НС).

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и е изготвен от Министерство на финансите (МФ). Това е пореден опит на правителството на Бойко Борисов да ограничи кешовите разплащания. В края на миналата година имаше идея да бъде въведен праг от 5 хил. лв., но предложението беше отхвърлено в пленарна зала. 

Ако сегашните промени бъдат приети от депутатите, още от август тази година всички плащания над 5 хил. лв. ще стават по банков път. От 1 януари догодина прагът пада на 3 хил. лв., а от 2019 г. се предвижда всички плащания над 1000 лв. да се извършват чрез банка.

Когато дадено плащане е по договор, то задължително ще трябва да е по банков път, ако договорът надвишава описания в закона праг. Така например в момента по банков път се плащат всички суми по договори на стойност над 10 хил. лв., без значение какъв е размерът на плащането. От 1 януари 2019 г. на практика ще се плаща през банка за почти всички договори, защото прагът за кешови разплащания става 1000 лева. Това означава, че дори плащането на наем за жилище в столицата минава под ударите на закона. Същото важи и за покупка на автомобил или дори по-луксозна бебешка количка.

Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута, като таванът е левовата им равностойност.

Мярката цели да се намали сивата икономика в България. Предложените ограничения са в съответствие с наложилата се практика в други държави членки на Европейския съюз (ЕС), пише в мотивите към законопроекта.

Според финансовото министерство това ще доведе до ограничаване на възможността да не се отразяват в счетоводството на предприятията парични потоци, свързани, от една страна с реализирани приходи от продажба на продукция, стоки и услуги, а от друга – с изплащане на заплати и възнаграждения, за които не са начислени, удържани и внесени данъци и осигуровки.

Според текстовете на законопроекта мажоритарните собственици на дружества с неплатени данъци ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването ѝ. 

Законът ще третира такива сделки като „недобросъвестни“. Такива ще са и сделки, при които има предоставяне на активи на дружеството като обезпечение по чужд дълг. В тези случаи мажоритарните собственици пак ще носят отговорност, но само в случаите, когато действието е извършено по тяхно решение. Според законопроекта няма да бъдат санкционирани акционерите, които са гласували „против“ предоставянето на активи на задлъжняло дружество като обезпечение по чужд дълг.

Както вече писахме, до средата на 2017 г. България трябва да започне да прилага поетите международни ангажименти за автоматичен обмен на информация към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това също е заложено в новия законопроект. Целта е по-ефективно предотвратяване на данъчните измами и злоупотребите, свързани с избягване на плащането на данъци.

По-конкретно става дума за присъединяването на страната ни към Общата система за пренос на данни, която позволява на данъчните администрации по целия свят да обменят информация, без да е необходимо да правят допълнителни разходи за разработване и поддръжка на множество двустранни сигурни системи за обмен на данъчна информация.

Впрочем, такъв обмен съществува и в момента, разликата е, че сега под ударите на закона попадат и мултинационалните компании, които досега по един или друг начин „минаваха между капките“. 

Важно е да отбележим, че в обхвата на обмена ще попадат само групи, които имат общи консолидирани приходи в размер над 1,44 млрд. лв. за данъчната година, предхождаща отчетната данъчна година, както е отразено в нейните консолидирани финансови отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 6 години
Вярно е... Така само, те тези, които са кучета от ГЕРБАДЖИЙСКИЯ КУЧКАРНИК имат право да живеят, дано правителството не ги е нарочило нещо. Тези ще върнат комунизма с гръм и трясък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 6 години
*** = братовчедите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Евреите и *** са пословични с триковете да паразитират на гърба на другите общества (разбира се не всички, но като цяло). Едрите международни корпорации също всячески избягват данъците. Банките ги спасяват защото иначе много лошо. Политиците са неморални актьори на заплата на банките и корпорациите. Затова е цялата образователна, медийна и всякаква друга пропаганда: за да ни обработва да работим като слонове, но живеем като мравки, за да им плащаме данъци и всякакви други енерго-изцеждащи трикове.Когато една държава е колонизирана, то 90% от населението й оцелява само ако отчита че е колонизирано (например, както сме оцелявали под турско)! Останалите 10% политици, поставени бизнесмени, привилегирован спуснат политически държавен апарат и бюрокрация не ги мислете, те са с друг морал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Много вярно 21,22,23
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Да не говорим, че ако един индивид е твърдо решен да не спазва закона в която и да е негова форма, той ще намери начин и това да заобикаля. Тези който крият доход и приход и тогава пак ще продължават да правят плащания под масата (на ръка) и резултата пак ще е нулев за свиване на сивата икономика, но ще е много добър за банките (който и сега се представят чудесно и имат невероятен приход и печалба именно от такси, въпрос който явно никой политик не иска да повдига, защо има толкова банки в топ 10 по приходи в БГ и то основно от такси и комисионни) и ще удари точно тези който и сега са си коректни платци и си спазват всички закони и в момента. Така, че чисто като идея е меко казана просташка. Има къде по важни въпроси за уреждане като защо все още няма осъден ефективно политик (математически невъзможно е да няма корупция) и кога най накрая ще има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Плащаш си данъците и когато стане нещо пак оправяй се сам ( плащаш данък на автомобила, акциз на горивата, винетка и като си потрошиш колата в траповете който са по така наречените пътища си плащаш за ремонта +ДДС за удоволствието, че си си счупил колата и много други примери) Ако на държавата толкова и трябват пари първо да си реформират разходите! Да съкратят всички ненужни разходи (като многото работници в държавна администрация който не си вършат работата или работата им е създадена просто за да оправдае назначаването им, дублиращи се агенции, комисии и др., кой знае колко пари са изхарчени за да се мисли 10 години какъв самолет да купим и накрая когато се взе решение се отказаха и ще почват да умуват какво да се взима за СВ и ВМС което е нагледен пример за престъпно безхаберие на управляващите към ресурса който ние гражданите осигуряваме.) и като видиш всички тези примери започваш да си мислиш- Аз за това ли плащам данъци? По добре и 1ст. да не давам поне да не ме е яд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Dies Irae
преди 6 години
Като искат да ограничат сивата икономика защо не започнат с масови проверки на братята който са социално слаби, а карат ауди Q7 и ягуари? НАП изисква от КАТ информация за колите със стойност над 100 000 лева който са регистрирани и на кой лица. После проверка тези лица декларирали ли са доходи който да им позволят подобна покупка и ако не то детайлна проверка на имуществото на лицето и роднините му! Без значение от етнос. Така ще изловите и подкупените и криещите доход. Аз не веднъж съм предлагал да се въведе връщане на част от ДДС срещу предоставен касов бон на гражданите и фирмите (пак метод да изкараш на всички оборотите на светло) Първо възстановете доверието на гражданите в данъчната система, тогава я затягайте. А не както сега малкото останали коректни платци да ги стрижем и за тези който не плащат и да ги откажем тотално. Искаме да виждаме резултати от това, че плащаме данъци (нещо което сега тотално липсва) и тогава всички биха плащали, а не както сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 0
Пенчо Славейков
преди 6 години
Ха, ха , ха ! Обичам я тази държава ! Левон, вече потрива длани, ама...... България не е Армения, защото 15х 999,99 е равно пак на 15000лв. В краен случай, но това няма да мене през пленарна зала, журналистите само си пишат, което ме връща пак към , "..... тази държава"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 3
alphaomega
преди 6 години
Тия неща се спускат "отгоре" и нямат нищо общо със българското тиквено правителство. Нашите "политици" просто правят каквото им наредят господарите.Войната срещу кешовите разплащания се води синхронизирано на глобално ниво. В момента едни и същи политики и закони но представени със различна обосновка се приемат навсякъде по света.Всичко това е част от плана на глобалистите за световно комунистическо правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
пасъм
преди 6 години
Нас Драги все още не ни е "пипнал"Та дайте да видими какви са другите изводи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още