Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За онлайн справки от Централния кредитен регистър под 14 дни се заплаща такса

Информация на сайта на БНБ дава съвети как се прави справка от Регистъра на банковите сметки и сейфове по електронен път

За онлайн справки от Централния кредитен регистър под 14 дни се заплаща такса

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка публикува информация със съвети как се прави справка в Централния кредитен регистър и в Регистъра на банковите сметки и сейфове (РБСС) по електронен път.

Още по темата

Информация за кредитните си задължения може да получи всяко физическо лице, което разполага с квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП).

В издадения от лицензиран български доставчик на удостоверителни услуги КУКЕП е необходимо да съдържа ЕГН на лицето.

Личният електронен подпис трябва да се инсталира по зададените инструкции на избрания доставчик на удостоверителни услуги. От централната банка съветват при ползване на услугата предварително да се прочете Ръководство за използване на електронни услуги от информационната система на ЦКР.

Начини на плащане

Съгласно Наредба № 22 за ЦКР, справки по електронен път за информация от регистъра се предоставят безплатно на физически лица в 14-дневен срок. Когато обаче те се правят в по-кратък срок, се заплаща такса.

От БНБ уточняват, че сроковете за извършване на справки се правят само в рамките на работното време на  централната банка от 8:30 до 17:00 ч., след регистриране на заявлението за извършване на справка.

Дължимата такса за издаване на справка по електронен път от ЦКР се заплаща предварително чрез виртуално терминално устройство ПОС на интернет страницата на БНБ, с дебитна или с кредитна карта на Visa, Mastercard или Bcard.

Защита на личните данни

От централната банка уверяват, че като администратор на лични данни БНБ обработва предоставените лични данни и документи за целите на Закона за кредитните институции в съответствие с европейските законови изисквания.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството одобри допълнителни разходи за над 33 млн. лв.