IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът – игра без губещи, но и без смисъл

Допитване до народа на практика дава старт на политическия сезон

15:05 | 23.01.13 г. 26
<p>
	Снимка: архив Reuters</p>

Снимка: архив Reuters

В неделя е референдумът, с който върху гражданите на България пада огромната тежест да решат...нищо. Да, обществото се поляризира. Да, една смислена тема влезе в дневния ред, въпреки истерията около така нареченото покушение срещу Ахмед Доган. Обаче толкова.

Въпросът на референдума е толкова подвеждащ, че изходът е съвсем непредвидим. Както и разбира се последствията, които допитването до народа ще има върху развитието на ядрената енергетика в България. Остава едно – да се настаним удобно и да наблюдаваме цирка, който управляващи и опозиция ни организират. Настанете се обаче наистина удобно – защото с референдума се реже лентата на кампанията за парламентарни избори 2013.

Въпросът

„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. Изисква се кратък отговор – да или не. Какво обаче означават те?

При отговор „да“ би следвало да очакваме ядрената енергетика в Република България да се развива чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. За момента единствената лицензирана площадка за това е в Белене. Обаче ако правителството реши, че иска да строи другаде? Справка – нови блокове (не централа) в Козлодуй.

При отговор „не“ избираме забрана на строеж на нова АЕЦ, или на развитието на ядрената енергетика изобщо? Защото все още развиваме такава с централата в Козлодуй, а опцията за изграждане на нови мощности там звучи съвсем резонно с оглед цялата създадена инфраструктура.

Цената

Очевидно е, че въпросът не дава отговор. Тогава, изхождайки от икономическата логика и пренебрегвайки екологичната, нека се вгледаме в аргументацията. Изчистена от политическите джавкания, такава на практика няма. Основният компонент от предложението за строеж е цената, а вече четвърта година ясен отговор каква е тя няма.

Тази седмица се появиха кашони, преди известно време оценка на консултанти, прехвърчат протоколи, но в крайна сметка еднозначен отговор няма. Според поддръжниците на строежа цената е не повече от 10 млрд. лв., според противниците – поне толкова, но в евро.

Ще гласувате ли на референдума за строежа на нова атомна централа?

Да, със сигурност
Зависи от разяснителната кампания
Категорично не
Не мога да преценя
Общо 2231 гласа
Проектът

Намерението за строеж на АЕЦ „Белене“ датира от над 20 години. За този период почти нищо не е свършено, но е ясно, че са похарчени доста пари. Разбира се, колко точно – не е ясно. И сигурно никога няма да бъде. Бяха канени руски инвеститори, после западни, после щеше да се прави консорциум с участие и на едните, и на другите, а накрая стана ясно, че всички се оттеглят.

Позицията на сегашното правителство също премина през подобни фази – от гьола Белене през гаранта за бъдещето на икономиката ни, до националната катастрофа, ако се решим да реализираме проекта.

Избори 2013

По-интересни (поне за мен) изглеждат  политическите боричкания с оглед приближаващите избори и позициите, които имат отделните партии. Със сигурност резултатът от референдума, колкото и безсмислен да е той по своята същност, ще бъде размахван през следващата половин година и ще бъде използван от партийните лидери за легитимиране на собствената позиция.

Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Референдумът открои ясно 20%от населението за пряка демокрация.Жалко,че партията на Меглена Кунева не се включи, а тя категорично зевяваше, че ще подкрепя всяка ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 11 години
Все не мога да разбера - когато подписваха, парафираха или каквото там правеха договора за АЕЦ Белене, се обясняваше надълго и нашироко как новите реактори щели да бъдат поколение 3+ (т.е. възможно най-модерните към онзи момент), как са по-хубави и от работещите големи блокове в Козлодуй и т.н.В последните две седмици обаче все се обяснява как Белене се прави по технология отпреди 20 г. Е сега? Кой лъже? Някой лъже - не може и двете твърдения да са верни!И друго не мога да разбера - Защо не направим само един блок в Белене тогава? Къде е казано, че пък трябва да са два? Когато централата си изплати инвестицията за първия блок, да си финансира сама втори - от печалбите от първия. Ако ни е нужен.Твърденията, че Белене е по-земетръсна от Козлодуй за мен са смешни - двете ги делят стотина километра по права линия. Ако едната се разлюлее, и другата ще я друса! В Япония проблем беше цунамито, което заля всички допълнителни охлаждащи системи на реакторите. Цунами в Дунав? ХАХА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
sonka.74
преди 11 години
Мисля, че референдумът не е без смисъл - ако беше така нямаше толкова трудно да се случи (вси пак до последно политиците се насдяваха да не им се налага да питат народа). По-висша форма на демокрация няма и затова не трябва да проиграваме шанса си да се намесим пряко в управлението на страната! Утре няма да ни питат за нищо, ако се провали този референдум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Грешка. Моята гледна точка е "Да" и, съответно, никакво "не" не може да подкрепиш там. Прочее, радвам се, че проявяваш активност. В случая, тя е по-важната, за което, благодаря :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
gopal
преди 11 години
Подкрепям НЕ-то за АЕЦ" Белене ", от всяка една гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
tati
преди 11 години
Правителството на Япония обяви поетапно излизане от ядрената енергия до 2040 г. С решението, година и половина след ядрената катастрофа във Фукушима, Токио последва примера на Германия, където федералното правителство реши скоро след инцидента да затвори всички атомни централи до 2022 г. Швейцария също иска да се откаже напълно от ядрената енергия. С потребление от над един милион гигаватчаса годишно Япония е третият по големина потребител на електроенергия в света. Само САЩ и Китай консумират повече, а Германия има нужда от 604 000 гигаватчаса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
marcy
преди 11 години
Задължително с Не за старите ядрени централи само това: http://***.thorium.tv/en/thorium_reactor/thorium_reactor_1.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Абе вие не разбрахте ли че за Боко няма далавера с АЕЦ Белене и затова е против. Дреме му на фара на него и другите като него за хората в България. НЕК трябва да си продава тока директно на вътрешния и външния пазар и така ще останат печалбите в държавата.Повечето помним, че фирмата на Георги Кадиев (БСП-София) по времето на тройната коалиция изнасяше ток за Балканите, сякаш НЕК не може да си я продава сама. Ама Кадиев направи за няколко години 5 млн. лв. печалба за себе си. Офис с една секретарка - това беше фирмата. Зорлем трябва да направим богат някой си.Толкова много пари има като спестявания в банките. Ако имаше ясни правила и прозрачност на управление на дъжавна АЕЦ (над 51%) много хора ще си купят акции и вместо разходи за лихви ще имаме дивиденти от печалбите.Относно референдума: Какво разбира бай *** от ядрени централи та неговия глас ще тежи колкото моя , т. е. средно информиран човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
eldred
преди 11 години
Винаги съм твърдял, че референдумът е така формулиран, че от него няма никакъв смисъл, ама нали много хора искат референдум, че там по демократичните държави така правели та дай и ние да се почувстваме много демократични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 11 години
Това за умрелия и писмото нали го знаеш? Виж кога, от кой и как е направено и повече не ти трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още