Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

А. Шарков: Здравната система може да поеме още пациенти с коронавирус

Основният проблем е недостигът на лекари, не на инфраструктура, според икономиста

А. Шарков: Здравната система може да поеме още пациенти с коронавирус

Аркади Шарков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 3593   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Здравната система у нас може да поеме още голям брой пациенти с коронавирус инфраструктурно, но проблемът е в разпределението на медицинския персонал. Това коментира Аркади Шарков, здравен икономист, в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria.

Част от отделенията на големите болнични звена в София за лечение на пациенти с Covid-19 - на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”, на Военномедицинска академия, на Александровска болница, вече се запълват, но това не важни за останалите болници, те имат капацитет, стана ясно от разговора.

По думите на Шарков е трудно да се посочи определено число на заболели, с което системата да може да се справи, тъй като капацитетът ѝ се развива с динамиката на заболяваемостта.

Той обясни, че всички болници, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса, трябва да отделят 10% от капацитета си за лечение на пациенти с коронавирус стига да имат условията да го направят.

“Важно е пациентите, които се притесняват (от евентуално заразяване с коронавирус), да разговарят на първо място със своите лични лекари”, коментира икономистът.

Шарков коментира и заложените в проектобюджета за 2021 г. средства за НЗОК в размер на пет милиарда лева. Той отбеляза, че увеличението в сумата е номинално спрямо предходната година, като е в размер на 7,1% - с 2% по-малко спрямо увеличението от 2019-2020 г.

Сред причините за това икономистът изтъкна очакванията на Касата да има намаление на постъпленията от здравни осигуровки от хората, работещи в частния сектор, и прогнозите броят на здравно неосигурените да се повиши с 15% към края на годината.

Шарков коментира и останалите дефицити в здравната система у нас. Той посочи, че такива има по отношение на достъпа до амбулаторно лечение, както и в доплащането за медикаменти.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?