IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България произвежда около 40% от свинското месо, което консумираме

Под въпрос е дали фермите в страната ще превъзмогнат кризата, твърдят от Центъра за икономически анализи на селското стопанство

10:56 | 02.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Медиите малко преекспонират проблема със заразата Африканска чума по свинете. България произвежда само около 40% от това, което консумираме. Тоест, за нас е по-важно какво се случва в Европейския съюз, коментира Васил Стойчев от Центъра за икономически анализи на селското стопанство в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Той добави, че около 1/6 от популацията на свинете в България е засегната от африканската чума, което води до 19% поскъпване на месото за месец юни спрямо година по-рано. 

„Цената на свинското месо към юни се е качила до около 3,80 лв. на кланечно тегло, което е с около 19% повече спрямо същия период на миналата година. Очакваме, че ще продължи да се покачва, но основната разлика е, че има заболяване и в Китай - най-големият производител, където се отглеждат почти половината от прасетата в света“, обясни Стойчев.

България внася повече от половината от свинското месо на пазара, което означава, че  у нас се разчита основно на големите европейски производители за набавянето на продукта, коментира още той.

Възстановяването в последствие на производството едва ли ще е проблем, а по-скоро е под въпрос дали фермите в страната ще превъзмогнат кризата, казва още анализаторът. Обезщетение със сигурност ще има за потърпевшите, но не е сигурно дали то ще е достатъчно, коментира още гостът.

Вижте повече във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
"България внася повече от половината от свинското месо на пазара, което означава, че у нас се разчита основно на големите европейски производители за набавянето на продукта, коментира още той."Мдааа , Кауфланд и Лидл вече потриват ръце ... сега ше отикат всичкото застояло месо на Германия и Холандия ... на цени народни , български ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още