IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигнат е компромис с фермерите в Пазарджишко

Стопаните получиха една седмица отсрочка, за да умъртвят домашните си прасета

09:27 | 02.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След вчерашната среща между земеделското министерство и кметовете от Пазарджишко, е постигнат взаимен компромис за борбата със заразата Африканска чума по свинете. Това обяви в ефира на БНТ заместник-инистърът на земеделието Янко Иванов. Той уточни, че местната влас се е съгласила да съдейства за реализиране на мерките, но е поискала отсрочка от една седмица, защото стопаните не могат да се организират за такъв кратък срок да унищожат прасетата в личните стопанства.

По смисъла на закона на компенсация подлежат тези, които са официално регистрирани. Но се търси начин да се подпомогнат финансово стопаните, да се стимулират, за това че съдействат за изпълнение на мерките, каза Иванов.

„Експертите от ЕК, които бяха у нас, също са изразили мнение, че трябва да се помогне на стопаните, за да имаме тяхното съдействие“, добави заместник-министърът.

Той обясни още, че една от мерките за да се спре разпространението на заразата е стартирането на ловния сезон и отстрела на диви свине. Въведена е поправка в стратегията, според която ловците ще могат да ползват и кучета, това ще е разрешено, обаче само за районите, в които до момента не е открита зараза, уточни заместник-министърът.

Иванов призна, че ведомството не е успяло или не е успяло в задоволителна степен да се справи с някои аспекти от ситуацията.

По думите му има три типа животни, определени като рискови - диви свине, индустриални свине и лични стопанства. Трябваше още преди две години по отношение на дивите свине, да постигнем редукция, каза Иванов.

„В момента, в който се пусне ловният сезон - ловците трябва да стрелят колкото патрони имат и колкото могат. Този път трябва да постигнем сериозна редукция на популацията на дивите свине, иначе сме обречени на неуспех. Това, което не успяхме първият път е първото нещо“, обясни Иванов. 

По думите му в сивинефермите са били инвестирани много пари в мерки за биосигурност. Това включва и човешкият фактор, който трябва да спазва самите мерки. Там изглежда се пропука някъде системата, уточни той. Сега правим анализ, за да видим какво се случва, идентифицирали сме някои и коригираме мерките, каза Иванов.

Третата група - прасетата от личните стопанства са най-уязвимата група. Тези, които имат прасета са ловци, гъбари, билкари, дървосекачи - те ходят в гората и могат да пренесат заразата и към домашните прасета, и обратно. Това което можем да направим, е да разделим тези три групи, за да няма пинг-понг ефект между тях, каза Иванов.

Днес беше последният срок, в който голяма част от областите в страната трябваше да приключат с умъртвяването на животните, гледани от частни стопани.

Още от вчера започнаха протести срещу това решение. Часове пътят Сливен - Ямбол остана блокиран. След среща със стопаните, министърът на земеделието Десислава Танева даде отсрочка от една седмица за пазарджишко.

След изтичането на определения срок за доброволно умъртвяване ще се пристъпва към евтаназиране на животните от Областните дирекции по безопасност на храните. Започнаха и проверки в дворовете на стопаните от Северна България.

Там срокът за доброволно изколване на прасетата изтече на 31 юли. Засегнати от заразата в страната са пет индустриални свинекомплекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още