Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Българските студенти с интерес към обучение във Великобритания въпреки Brexit

Все повече ученици избират да учат по-модерни специалности като екология, изкуствен интелект и киберсигурност, посочи Николай Христанов

гледано: 2858   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
През тази година за кандидатстудентите няма да има промени въпреки Brexit и те ще могат да стартират своето образование във Великобритания при досегашните условия
. Това означава, че те ще получат кредит върху таксата на обучение, а тези, които се насочат към Шотландия ще могат да се възползват от безвъзмездно финансиране. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Христанов, мениджър "Програми висше образование в чужбина" в Интеграл Образователни Програми.
Още по темата

"Промените след Brexit ще касаят тези, които започват висшето си образование от септември 2021 г.", посочи той.

Христанов информира, че най-много българи са кандидатствали във Великобритания през 2016 г. – около 2300 души.

"От 2016 г. насам се отчита спад от около 8% на кандидатстудентите на годишна база. Въпреки всичко всяка година се запазва броят на приетите, които потвърждават своето място и започват образованието си във Великобритания", коментира експертът.

По думите му българските ученици все още избират предимно традиционни специалности като компютърни науки и икономика, но се наблюдава засилен интерес и към по-модерни специалности като екология, изкуствен интелект и киберсигурност.

"Британските университети държат на студентите от ЕС, тъй като искат да имат международна среда и студенти от цял свят".

Христанов обясни, че Холандия също е много популярна дестинация сред кандидатите, тъй като тя предлага най-много програми на английски език и по-ниски такси.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
1
 
11
Mechkata до: khao
преди 7 месеца
после в прехода излезе скеч на Тутурутка ако не се лъжа.. "А ти сега, ще бачкаш ли, ще учиш ли? Ще бачкаш , за да учиш или ще учиш докато бачкаш?"
А "учи, за да не работиш" се превърна във "учих и сега съм безработен"
0
 
1
 
10
khao до: Mechkata
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
всички сме чували фразата "иди в чужбина да учиш - повече ще сполучиш"
----
тази фраза е чувам за първи път, по мое време беше само "учи зада сполучиш", но явно има Версия 2.0 :) ! Може би защото моите са родени и ме отгледаха през соца.
Майка ми беше учителка, и за това от всичките държавни ... да го кажа ... услуги, за тази най ме боли!

Иначе класическата фраза от соца беше : "Учи зада не работиш !" :)
1
 
1
 
9
Mechkata до: khao
преди 7 месеца
Изборът да продължиш образованието си в чужбина може да бъде подтикнат от няколко фактора като държава, семейство, среда, амбициозност... всички сме чували фразата "иди в чужбина да учиш - повече ще сполучиш", "там образованието е на друго ниво", "тука в тая държава нищо не става"и т.н. от родители, близки, приятели, учители, медии - за някои тези фрази (изказани най-вече от родителите, родени през соца и с буйна младост и отглеждане на челядта през прехода) са подтикващи към търсене на късмет и реализация в чужбина. Доколко твърденията с подобни фрази са верни е друг въпрос, но са достатъчни да дадат наклон на мисленето на един десетокласник и нагоре, например. Аз съм на мнение, че и нашите университети, при наличие на съвестно изпълнение на студентските задължения, дават добро образование...да, ако имаше повече практически упражнения, както е в чужбина, щяхме да сме направо "фърст"!
Факт, че на държавниците не им пука за академичната среда, както казваш. Прост народ лесно се управлява. Намаляват изискванията и сложността на изпити/матури/учебен материал. Намаляват им дори часовете по физическо и нормативите за оценка на фона на затлъстяващите тийнейджъри, обездвижването им и развитието на зависимост към смарт устройствата. Няма движение - няма достатъчна циркулация на кръвта - няма мисъл в главата.
Отделно училищата страдат от липса на млади кандидат учители, отделно тези дето пък кандидатстват половината са неграмотни..масата от родителите не се занимават вкъщи с децата си и така "ножицата" между глупави и интелигентни , както "ножицата" при бедни и богати се разтваря ли, разтваря...
Темата за учебниците даже няма да я подхващам, че и това е един мръсен бизнес та знае ли се!

И все пак да си образован е избор който правиш сам! Математическите ни гимназии / гордо завършила такава във Варна/ и някои езикови са на такова ниво, че като отидеш в чужбина да учиш (специално инженерни и точни науки) до 2ри курс се чудиш какво да правиш, че нищо ново не ти показват. А да, и обираме наградите от олимпиядите по математика, физика, инф,техн. на цял свят, че чак китайците се чудят от къде им е дошло.
1
 
1
 
8
khao до: Mechkata
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Принципно си права, в моя случай бяха work and travel програмите ... и да, обогатява, но образно ти говоря и не за мен конкретно ... пък и сега е криза за кадри, преди 10г не беше така.
даже мога да ти дам пример с един съученик дето никъде не е завършил и като види зор с намирането на работа, веднага си пише че е учил в Ротердамския университет и веднага го взимат :) така че смятай ! :)

остават разочаровани от границите поставени там.
---
ок, тук не съм те разбрал .. съгласен съм. тук определено реализацията е по лесна в доста сфери... не всички разбира се. За това ми е много смешно като каже някой аз избягах зада се реализирам (да, ако беше бегал 90-те, не сега)

Но конкретното ми оплакване е че на никой не му пука от деградацията на нашата академична среда, това ме дразни ... акцента е че им е станало скъпо, а защо избора им не е тук, се игнорира все едно няма проблем.
1
 
3
 
7
Mechkata до: khao
преди 7 месеца
Чакай, чакай! Как реши, че ще те изместят при тази криза за кадри? За мен са добре дошли - живяли в друга държава, отъркали се в друга култура, да речем по-цивилизована - вече с друг поглед за нещата от живота и как се случват. Такива хора само биха влели свежа сила в икономиката, нов поглед над нещата, нови изисквания.

Казах всичко, за да подскажа, че заминавайки в чужбина често остават разочаровани от границите поставени там. Бягат оттук за реализация и по-добро образование, плащат луди пари за образованието , а реализация - йок.

Още от Bloomberg TV
Л. Дацов: Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без значителни отклонения