Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Чии интереси обслужва климатичната истерия?

Зад благородния лозунг за спасение на Земята се води война на преразпределение, смята доц. Георги Чанков

Чии интереси обслужва климатичната истерия?

Активисти за климата протестират в Лондон през април миналата година. Снимка: Люк Макгрегър/Bloomberg

Климатичната истерия със сигурност обслужва интересите на новия зелен капитал, който се опитва да отхапе от пазара на традиционните производители на горива - въглища, нефт, газ. Води се борба за преразпределение, която се крие зад благородния лозунг за спасение на Земята.

Това каза доц. Георги Чанков, преподавател в катедра МО на УНСС, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Климатичната истерия е стигнала връхна точка и вниманието на форума е насочено към политическите водачи", коментира експертът срещата на Световния икономически форум в Давос.

По думите му тази "климатична истерия мина разумната граница в заплахите, които ни засипват и доводите, които ни се предлагат. Отсъства сериозното мнение на химици, физици, експерти по енергетика, биохимици, хората на точните науки рядко вземат думата и по-скоро се чуват тези, които защитават една или друга идея и тя много често е далеч от чистата наука".

Той вижда в това финансов натиск към хора, които изказват определени тези, и посочва, че липсва обективна преценка за това, което ни заплашва и какви мерки трябва да предприемем.

По думите му Грета Тунберг, която присъства на форума, е използвана за налагане на спорни теми.

"Някой стои на масата и брои парите, докато младежите протестират и рискуват здравето си", смята експертът.

"Давос се превърна в медийно събитие. Донякъде е рутинно представление. Можем да кажем, че се очертава някакъв световен ред и Давос е част от тази конструкция, която още се оформя", казва доц. Чанков.

Той припомни, че за първи път темата за глобалното затопляне бе повдигната в края на 70-те години на миналия век, "но тогава никой не я е взел насериозно, и никой не се е уплашил".

Според него най-важната тема е за кризата на модела на съвременния капитализъм. "От 2008 година насам имаме продължителен период на нулеви лихви, на моменти в някои обстоятелства отрицателни. Капитализмът живее от растеж, той има нужда от нарастването на потреблението и производството".

"В момента върви война за икономическия модел - наблюдаваме опит да се върне властта в ръцете на промишления капитал", казва Чанков. 

Решение може да е "здравословно отдръпване от глобализацията", смята той. 

Целия разговор гледайте по-късно във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (29)

   1| 2| 3    
3
 
6
 
29
преди 1 година
Няма профилна снимка
Според мен много се назлобиха двата лагера - противниците и защитниците на мерките. Трябва диалог. И реална оценка на ситуацията. В момента всякакви източници бълват всякаква информация и крайности, които объркват хората. Пример - Австралия ау, леле, а то се оказс, че всяка година има пожари и тези дори не са най-големите досега. В същото време климатичните промени са налице и без значение дали се случват, защото климата сги се променя по принцип и / или заради човешката дейност, мерки трябва да има и то спешни. Но реални и целенасочени, не пълнене на "еко" гуши да броят гъсеници. Като начало масово залесяване по света ще е добре и няма да е много скъпо.
3
 
5
 
28
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не си губете времето с кухия мангяял.
12
 
6
 
27
преди 1 година
Наложително е да има истерия, защото положението е много критично, Австралия гори, Амазонка изгоря, Сибир изгоря, само някой капиталистически *** или роден сърпоглав путикантроп, може да не признае, че сме закъснели и дцеата ни ще дишат г0вна, заради печалбите на шепа въглищари!
6
 
9
 
26
khao до: vzhekoff
преди 1 година
Няма профилна снимка
Същите експерти са против субсидирането на въглищата
----
опаа, какво видяха очите ми!!! ти си първия кафев дето призна с половон уста че въглищата СЪЩО се субсидират! ... напредваме, макар и трудно
8
 
5
 
25
khao до: vzhekoff
преди 1 година
Няма профилна снимка
явно си от максуда и си мислиш че всичкото е маннгал като теб, от кв. Химик съм, ***....

Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?