Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Фондът Innovation Capital стартира роудшоу в пет града у нас

Представители на фонда ще се срещнат със стартъп екосистемата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново

Фондът Innovation Capital стартира роудшоу в пет града у нас

Снимка: EPA/БГНЕС

Фондът Innovation Capital е структуриран като дружество, което управлява два подфонда. Това каза Ангел Ангелов, управляващ партньор в Innovation Capital,  в предаването "Update" с водещ Бойчо Попов по Bloomberg TV Bulgaria.

“Единият подфонд е за инвестиционен билет между 25 и 50 хил. евро. Тези средства отиват за компании, които са в най-ранния етап на развитие - т.нар. "pre-seed" етап. Затова направихме и акселерационна програма, с която подкрепяме подобен тип предприятия”. 

По думите му другият подфонд, който има инвестиционен билет между 50 хил. и 1 млн. евро, отива за много по-малък брой компании, които могат да бъдат подкрепени в живота на фонда.

“Съответно там етапът на развитие очакваме, че ще бъде много по-напреднал. Основният тип компании, които ще бъдат подкрепяни на този етап с този подфонд, ще бъдат компании, които имат вече пазарна история, клиенти, реални продажби и потенциал за международно развитие”. 

Приоритетни сектори 

Ангелов посочи, че фондът няма изисквания или приоритети да инвестира в определени сектори - всеки предприемач от различен вид икономически сектор на бизнеса е добре дошъл да кандидатства.

“Естествено, имаме предпочитания в даден момент да подкрепяме компании от сектори, от които разбираме малко повече и сектори, в които виждаме по-голям потенциал. Но това по никакъв начин не ограничава и другите компании”. 

Що се отнася до ситуацията с Covid-19, Ангелов посочи, че в момента във фонда се водят вътрешни разговори как точно да се подкрепят повече компании, които имат някакви решения именно в този аспект. 

“Здравеопазването винаги е бил сектор, който сме следели с интерес и определено мислим, че голяма част от капитала на фонда има възможност да бъде инвестиран именно в такъв тип предприятия”. 

Критерии 

Ангелов обясни, че за да кандидатства една компания, дори за "pre-seed" инвестиции, тя трябва да има вече сформиран екип и да бъде свършена определена “домашна работа”. 

“Екипите, които очакваме да виждаме, ще бъдат вече с готов продукт или напът този продукт да бъде готов. Ще очакваме да видим по някакъв начин валидация на тяхното решение, било то и с предварителни договори. Естествено, ако вече има и продажби, това е ултимативната валидация. Въпреки че сме фонд, който подкрепя в най-ранна фаза, не очакваме, че ще финансираме само идейни проекти, а компании и предприемачи, които вече са се потрудили по техния проект”. 

Roadshow

Фондът старитра “Roadshow” от следващата седмица. Той ще се проведе в 5 различни града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново. 

“На всяко едно от местата ще се срещнем с представители на местната стартъп екосистема и ще презентираме фонда и съответно приоритетите, фокусите и видовете компании, които ще искаме да подкрепяме през следващите 3 години и половина”. 

Във всеки град фондът ще бъдем по един ден. В следобеда ще се среща индивидуално с компании, които вечеса кандидатствали или са се записали за участие в 20-минутни индивидуални срещи. 

“Те също ще бъдат селектирани през нашето сито и ще бъдат поканени на индивидуална среща, на която ще преценим дали са подходящи за акселерационната ни програма”.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.  

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” може да гледате тук. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?