Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Генчо Керезов: Столична община първа съобразява бъдещите инвестиции с ESG

Скоро стартира електронна система за смяна на адреси, съобщи зам.-кметът на София по дигитализацията

гледано: 1796   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Наближаваме момента, в който всички по-големи организации в ЕС ще трябва да се съобразяват с ESG стандарта за въздействие на инвестициите им върху екологичната среда, социалните фактори и доброто управление. В тази връзка Столична община е може би първата в региона, която приема изпреварващи действия да извърши таксономичен анализ на бъдещите инвестиции през призмата на ESG. В същото време общината работи усилено с Българската стартъп асоциация за създаване на максимално много успешни иновационни проекти в рамките на програмата си „Пясъчник за иновации“.

Това разказват Генчо Керезов зам.-кмет на София по дигитализацията и Иван Василев, зам.председател на Българската стартъп асоциация (BESCO) в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

Стратегията за дигиталната трансформация на София касае 7-годишен период, обяснява Генчо Керезов. Той посочва, че все повече ще има възможности за европейско финансиране в сферата на иновациите и дигитализацията.

Един от основните проекти в стратегията е този за т.нар. „дигитален двойник“ на София. Той се реализира съвместно със Софийския университет и Института GATE  и представлява събирането на всички цифрови данни за столицата в един 3D модел, в който да се извършват симулации на различни процеси. По този начин ще могат да се взимат решения за промени в града.

Общината работи над редица проекти за подобряване на средата, сред които управлението на качеството на въздуха, умни комунални услуги, електронна система за смяна на адреса и др. Те се извършват от български компании, членове на BESCO.  Целта е успешните проекти след това да се мултиплицират, скалират и пренесат на други места. В рамките на програмата „Пясъчник за иновации“ те се подпомагат с минимално финансиране от страна на общината.

Скоро пък стартира електронната система за смяна на адреса. Тя ще започне да функционира през третата седмица на септември в Студентски град и се очаква да премахне опашките при адресните регистрации, особено в ситуацията на ковид, обяснява Генчо Керезов.

„Правилата за финансиране в Европа се променят и то много драстично. Европа ще финансира само проекти, които имат доказан ефект и резултат. За това за нас е много важно колкото може повече стойностни проекти да тествам, валидираме и да имаме резултати от тях, ако искаме утре да гоним финансиране.“

Той казва, че много активно вече се коментира темата за т.нар. ESG (Environmental, Social & Governance) стандарт. Става въпрос за набор от правила, процеси и процедури, които се стремят да насърчат или да задължат направо големите организации, било то публични или частни, да правят своите инвестиции устойчиво.

„Столична община е може би първият град в Централна и Източна Европа, който отваря тази тема. Ние възложихме вече изготвянето на таксономичен анализ за инвестиционните проекти на общината. Ние искаме част от пилотните проекти, които вече стартирахме с BESCO, както и нови проекти, които имаме, да ги анализираме през призмата на таксономията. Анализът ще даде оценка как ще се отразят тези инвестиции в града върху екологичната среда, социалните фактори и доброто управление.“

Той смята, че се върви към момент, в който всички организации с над 500 служители ще трябва да се съобразяват с ESG стандарта, така че действията на Столична община са изпреварващи,  „да заложим тази рамка на мислене“.

BESCO си партнира със Столична община и други власти в страната за трансформацията на икономическия модел на България към индустрии с висока добавена стойност, посочва Иван Василев. От стартъп асоциацията смятат да са все по-активни в работата си с институциите, включително предлагайки законодателни промени на новата парламентарна комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, от чието създаване са „щастливи“.

Вижте повече във видеото за програмата „Пясъчник за иновации“, с която Столична община се опитва да развива иновациите и таксономичният анализ, който прави общината на иновативните идеи.

Целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
А. Баева: От началото на пандемията са фалирали 15% от ритейл компаниите