Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Има ли ефективни решения за икономиката на Северозападна България?

Държавата трябва да играе ролята на предприемач, като привлича инвеститори, препоръча Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие

гледано: 3251   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Има много документи за регионална политика: Национална стратегия за регионално развитие, Национална концепция за пространствено развитие, но никъде в тях не се споменава икономическото развитие. Има за демографско развитие, образование, здравеопазване, но когато хората нямат работа, всичко останало е на заден план. Така коментира Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проблемите пред икономическото развитие на регионите в България.

Според него държавата трябва да се намеси по-активно в създаване на старта на икономическото развитие на изостаналите региони и да играе ролята на предприемач, като привлича инвеститори, но да има и дялово участие в редица производства.

Още по темата

Той напомни, че във всички европейски страни има региони като Северозападна България, които са по-изостанали, и затова Европа има добра регионална политика и разбира проблема, че ако няма равномерно развитие на всички райони, това ще създаде проблеми – демографски, миграция и др.

„Северозападният регион, Странджа или Родопите са едно понятие. Те не са обособени като някакво юридическо лице. Добрата новина е, че в изменението в Закона за управлението на общинска собственост вследствие на новия Закон за концесиите и отмяната на Закона за публично-частно партньорство, се разрешава на общините да се сдружават, като създават НПО или смесени сдружения с частен капитал“.

По думите му така се връща публично-частното партньорство под друга форма. Според него ако тези общини наистина се обединят и създадат някаква структура, тогава тя може да кандидатства и да търси тази подкрепа или да се включи в такива проекти.

„Така или иначе в тази региони се усвояват пари по тези фондове за административен капацитет, за усвояване срещу работна сила, за работни места и т.н. Въпросът е, че някой трябва да им даде тези указания, тези насоки“.

Трифонов посочи, че и в бюджетите на регионалното министерство от 2014 досега се заделят значителни средства –  от 700 до 900 млн. лева под мотото „Управление на държавната собственост чрез концесиониране и публично-частно партньорство. “Досега това са 3 млрд. лева”, посочи той.

„Програмата за Северозападния регион, която беше развита много по-отдавна, предвиждаше, че около 600 млн. лева са необходими за възраждането на този регион, т.е има пари. И ако тези средства бъдат вложени като дялово участие срещу примерно 25%, може да привлечем до 10 млрд. лева за създаване на някаква икономическа база“, смята Трифонов.

Експертът напомни, че сега се дава възможност и свобода на общините да се сдружават.

“Ресурсите в регионалното министерство тази година са 667 млн. лева. Ако наистина се използват с една целенасочена политика, държавата обаче да бъде инициатор пред предприемача и участва примерно със 100 млн. лева, за някакъв завод, нека стане след обществено обсъждане на областно ниво, и да се привлекат тези инвеститори. Естествено тази година няма да стане, но ще стане подготовката и държавата ще бъде инициатор и това ще даде успокоение на инвеститора – той няма да се страхува от корупция, ще му бъде осигурена работна ръка, цялата инфраструктура, която той ще използва. И тогава ще сме спокойни, че през 2019 г. ще открием първия завод в Северозападна България“, смята Трифонов.

Какво е бъдещето на регионалната политика? Вижте повече във видеото!

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 10 месеца
Тук има леко объркване на цифрите! По бюджетна програма 2100.04.00 „Ефективно управление на държавната собственост, държавното участие в търговските дружества и държавни предприятия и развитие на публично-частното партньорство и концесионирането” в бюджета на МРРБ за 2018 сумата е 667 800 лв., а не 667 млн. лв. Направете справка на http://www.mrrb.government.bg/bg/byudjet-mrrb-2018-g/
1
 
2
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Има, но при друга управленска гарнитура!
2
 
2
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Решение има. Местим столицата като Видин, Враца и Монтана поемат по 1/3 от министерствата. Натирваме корупцията у тези три граада, да се краде в тяхно име и за тяхна полза и така. След 5-6 години други няколко града.
0
 
8
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
няма решение което да работи добре в корупционна среда, имплементирано от неграмотници ...

Още от Bloomberg TV
Какви са предимствата за дружествата от листването им на БФБ?