Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Индексът на човешко развитие ще оценява дали богатството подобрява качеството на живот

Зелените услуги и продукти ще бъдат все по-търсени от потребителите, посочи Дарина Георгиева от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

гледано: 2697   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
За първи път тази година в индекса за човешко развитие, изготвян от Програмата за развитие на ООН (ПРООН), се взима предвид свързаността ни с околната среда и въздействието, което ние оказваме върху планетата. Въведени са много нови индикатори, освен добре познатите ни като продължителността на живота, степента на образованието и доходите. Това посочи в в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.
Още по темата

„Така наречените "зелени" услуги и продукти ще бъдат все по-търсени, защото ще има все по-голяма осъзнатост от страна на потребителите. Несъмнено те ще бъдат на по-висока цена, но ние ще трябва да сме готови да я платим, ако искаме да живеем в едно по-добро и чисто общество", коментира тя.

Георгиева поясни, че новите индикатори са обособени в четири основни категории – статус на човешко развитие, материален отпечатък, енергийни системи и трансформация на бъдещето.

„Всяка една категория си има подиндикатори. Така пример в категорията статус на човешкото развитие са включени смъртност, която е причинена от замърсяването на атмосферния въздух, брой на починали вследствие на природни катаклизми, както и промяна в процента на горските територии на планетата“, разясни изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, който тази година има 30-годишен юбилей.

Дарина Георгиева информира, че показателят за смъртността от мръсен въздух дава за България 62-ма души на 100 хиляди и всъщност показва, че „няма как да бъдем откъснати от природата“.

„В категорията за енергийните системи е включено потреблението на изкопаеми и възобновяеми източници, както и въглеродният отпечатък, който оставяме при производство и при потребление, отбеляза Георгиева. - В материалния отпечатък пък е включено всичко, което произвеждаме и потребяваме от гледна точка на ресурси. В тази категория се включват и електронните отпадъци.“

Експертът допълни, че в последната категория трансформация на бъдещето е всичко, което е свързано с грижа за природата и иновациите и се очаква адекватна реакция от отговорния бизнес.

Според Дарина Георгиева индексът на човешкото развитие се насочва вече не толкова към преследване на материалното благосъстояние на държавите, а по-скоро как то да бъде разходвано към подобряване на качеството на живот.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 10 месеца
ами смъртността от храни бъкани с химия и лекарства отрови ?

Още от Bloomberg TV
Стоилко Апостолов: Нужен е ясен бюджет за прехода към екологично земеделие