Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Красен Станчев: Ревизията на прогнозата на МВФ за икономиката ни е логична

Още през юни се появиха първите индикации, че може да се очаква икономически растеж на България от 3%, коментира икономистът

Още през юни се появиха първите индикации, че може да се очаква икономически растеж на България от 3%. Това очакване беше подкрепено от добрия зимен сезон и относително добрия и по-продължителен от обикновеното летен туристически сезон. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria по повод ревизираната прогноза на МВФ за растежа на българската икономика.

По думите му основният проблем в България е свързан с нивото на чуждестранните инвестиции. В момента те работят въз основата на това, което беше натрупвано през 2008 г. В периода 2006-2008 г.  почти 100% от всеки един лев новопроизведена продукция в България беше продукт на чуждестранни инвестиции, уточни Станчев.

Според него е странна липсата на достъп до чуждестранни спестявания в условия, в които съществуват както благоприятни условия, така и лихвените проценти са изгодни. Дъното на този проблем е в лошото управление на Закона и относително честите опити да се превзема стойност, която е произведена от някой друг, отбеляза той.

Икономистът коментира още възможността за балансиране на държавния бюджет до 2018 г. и тенденциите на пазара на труда в България.

"Пазарът на труда забавя създаването на работни места, но в общи линии положителната тенденция за спад на безработицата продължава и вероятно и ако не тази есен, то следващата пролет, ще стигнем до нивата на ниска безработица, познати от 2006 и началото на 2007 г., тоест около 6%. И сега България е по-добре, отколкото е средното ниво за Европа", коментира той.

Станчев отбеляза, че в страната има ръст на доходите и в България той е най-висок за ЕС от 2004 г. насам.

Целия разговор с икономиста може да видите тук: 

гледано: 2580   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Веселина Василева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор