Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Мартин Димитров: Ще има поскъпване на поръчваните от Великобритания стоки

Допълнителната бюрокрация при вноса и износа ще увеличи времето за доставка на стоките, а съответно и цената им, смята адвокатът

гледано: 1958   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

След Brexit в търговията между Великобритания и страните от ЕС се променя времето, с което ще се осъществява търговската политика, поръчката на стоки, целият внос и износ се забавя. Ще има допълнителна административна тежест, с която търговците ще трябва да се съобразяват вече, както и поскъпването на стоките, което идва от такси, свързани с усложнена дейност. Това заяви адв. Мартин Димитров от адвокатска кантора "Цветкова и партньори", в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

По въпроса за митническото натоварване не се стигна до консенсус между двете страни. Великобритания като трета страна за ЕС няма как да избегне този режим за внос и износ на стоки – освобождаването от митниците и допълнителните такси, каза Димитров.

Малко по-ясно според него е положението с бизнес отношенията между Великобритания и страните от ЕС.

Един от най-спорните моменти по време на преговорите между ЕС и Великобритания е статутът на Северна Ирландия – не трябва да има физическа граници с Република Ирландия, която е част от ЕС. Северна Ирландия е част от Обединеното Кралство и там не може да се сложи граница.

„Предвидено е да няма никакви пречки в пътуването на една стока от Северна Ирландия към Европа. Северна Ирландия останаха част от митнически съюз, като за тях няма да се прилагат изключенията за внос и износ, които са в сила вече за стоки от Великобритания към ЕС“.

От думите на госта стана ясно, че много бизнеси изнесоха своите централи от Великобритания към Германия, Естония, Люксембург. Дружествата от Великобритания загубиха лиценза си да осъществяват подобни услуги за инвестиционен посредник в държави-членки в ЕС.

Друга тема от разговора бе как българите могат да търгуват с акции, ако поверят парите си на лондонски посредник.

От данъчен аспект е важно да се отбележи, че дивидентите няма да бъдат освободени от 5% данък при източника. Препоръчително е да има двустранни договори за правна помощ между страните. Докато парите седят в британска сметка, няма да се дължи данък, но ако ги прехвърлят в България, се дължи се данък върху източника – там има една данъчна основа и върху нея ще се дължат тези 5%“, обясни адв. Мартин Димитров.

Дивиденти, изплатени от дружества във Великобритания към България, ще бъдат признавани като печалба, която тук е облагаема с 10% корпоративен данък, допълни още гостът.

След Brexit ще има поскъпване на стоките за хората, които си поръчват продукти от Великобритания.

Димитров смята, че със сигурност ще има поскъпване на стоките, макар че в споразумението изрично е записано, че няма да има мита – тоест ще има нулеви мита и квоти. Под квоти се има предвид, че не са предвидени ограничен брой стоки, които могат да се внасят от едната към другата страна.

Поскъпването идва оттам, че Великобритания по смисъла на данъчните законодателства ще осъществява внос и износ на стоки. Въвежда се една допълнителна бюрокрация – попълват се документи за произхода на стоките, за тяхната сигурност и безопастност. Всичко това ще увеличи времето на доставките и съответно и цената, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
ing5rov до: дядя Вова
преди 1 месец
е па голем праз ...
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Ще има поскъпване на поръчваните от Великобритания стоки > Hip, hip, ура!

Още от Bloomberg TV
Експерт: Вече 20 години се борим неуспешно с тероризма