Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Миграцията към столицата е малък феномен на фона на вътрешната миграция

Все по-интензивна става ежедневната трудова миграция, коментира Явор Алексиев

Миграцията към столицата е малък феномен на фона на вътрешната миграция

Снимка: Pixabay

От 2007 година насам един от десет българи е сменил своето местожителство. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев, който коментира влиянието на миграционните процеси върху пазара на труда пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той поясни, че става дума за около 740 хиляди души, от които 154 хил. са дошли в столицата, 156 хил. са заминали в чужбина, а всички останалите са се преместили от една област в друга, различна от София-град.

Алексиев се позова на анализ на ИПИ, който преглежда данните на НСИ за периода между 2007 и 2015 г. Така се прави изводът, че 79% от миграцията всъщност е вътрешна за страната, като миграцията към столицата е 2,7 пъти по-ниска от общата миграция към останалите 27 области.

Миграцията към столицата е малък феномен на фона на вътрешната миграция за страната, каза още икономистът. Освен столицата, другите големи градове, които „дърпат“ хората, са Варна, Бургас и Пловдив, посочи той. По думите му тези областни центрове успяват през всяка година да привлекат повече хора, отколкото ги напускат, а това прави демографската картина там добра.

Забелязва се и друга тенденция – на изселване на хора от столицата към широката Софийска област. В обратната посока това, което прави впечатление, е, че в столицата най-често се заселват хора от околните области, каза Алексиев. Докато 60% от напусналите Перник заминават за София, едва 10% от емигриралите от Сливен например се установяват в столичния град.

Все по-интензивна става и ежедневната трудова миграция, коментира икономистът. Това е и мост към постоянната миграция. „Преместването на местожителството с цел постоянно местожителство в малките градове и села трябва да бъде предшествана от ежедневни пътувания на работещи в тях хора“, отбеляза той.

Заселването на повече хора в малките населени места, където няма сериозни икономически перспективи, ще е следствие преди всичко от повишените възможности за трудова реализация, посочи икономистът.

„За да видим обратната тенденция на това, което се случва в момента, тоест пренасочване към малките населени места, трябва да е налице интензивност на ежедневната трудова миграция. За целта обаче следва да се създадат инвестиционни условия за работа, „защото хората отиват там, където е работата“, обобщи Алексиев.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 2094   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева
Още по темата: Bloomberg TV миграция

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
IBM: Коронавирусът ще насърчи дигиталната трансформация за бизнеса и обществото