Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Полската Allegro се прицелва в най-голямото IPО за Европа

Популярната търговска и аукционна платформа се осмелява да стане публична компания заради бума на онлайн продажбите

Полската Allegro се прицелва в най-голямото IPО за Европа

Франсоа Нуйтс, главен изпълнителен директор на концерна. Снимка: Allegro

Около 76 процента от поляците използват популярната компания за онлайн търговия и търгове Allegro. Сега тя се продава: Allegro.pl, хибрид от полските аналози на Ebay и Amazon, иска да стане публично дружество, обяви компанията в понеделник в конферентен разговор с инвеститори.


С първичното си публично предлагане (IPO) компанията цели да набере 1 млрд. полски злоти (равностойността на 225 млн. евро).

В същото време фондовете за частен капитал Permira, Cinven и Mid Europa Partners, които са сред най-големите инвеститори в Allegro, искат да продадат части от своите дялове, обяви компанията.

Според запознати става дума за около 2 млрд. евро, което би направило първичното публично предлагане на Allegro едно от най-големите в Европа през 2020 г. Ако бъде успешно, листването на Allegro ще бъде и най-голямото публично предлагане на варшавската борса WSE след дебюта на държавната застрахователна компания PZU през 2010 г., който генерира 2,1 милиарда евро, базирани на обменните курсове по това време.

Cinven, Permira и Mid Europa придобиха Allegro през 2016 г. за 3,25 млрд. долара от южноафриканската медийна група Naspers. Полската компания имаше бизнес и в България, преди да се изтегли преди няколко години. Така например през 2010 г. Allegro Group купи prodavalnik.com, от който по-късно се разви OLX.bg.

Въз основа на очакванaтa печалба от 2 милиарда злоти (около 450 млн. евро) за 2021 г., стойността на компанията вероятно ще бъде малко под 12 млрд. евро, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници с информация за подготвяното IPO. Собственият капитал трябва да възлезе на около 11 млрд. евро, а между 20 и 25 процента от компанията трябва да станат публични.


Още по темата


Групата Allegro, основана преди 21 години и базирана в Познан, включва не само онлайн търговския и аукционен сайт allegro.pl, но и водещия портал за сравнение на цените в страната ceneo.pl. Според собствена информация Allegro.pl е сред десетте най-посещавани онлайн търговци на дребно в света. Според пазарни анализи над два пъти повече поляци търсят продукти на този уебсайт, отколкото в Google.
 
Приходите скачат наполовина

Повече от 117 хил. търговци използват Allegro с настоящите ѝ 2200 служители. Наскоро платформата се възползва значително от онлайн бума заради блокирането заради пандемията. През първата половина на годината приходите от продажбите са се увеличили с 52 процента до еквивалента на 400 млн. евро. Коригираната печалба е нараснала с 28 процента до еквивалента на 180 млн. евро. В края на юни нетният дълг е 3,7 пъти над коригираната печалба преди лихви, данъци, амортизация и амортизация.
Налице са голям брой местни и международни инвеститори, които имат "значителен" интерес към сделката, казва директорът на Allegro Франсоа Нуйтс. Става дума за толкова „надеждна марка в Полша, че Варшава е естественото място за нас“. С IPO-то групата искала да укрепи финансовото си състояние чрез изплащането на непогасени дългове и да увеличи публичния си профил и осведоменост за марката.

Allegro залага на увеличение на полската онлайн търговия на дребно. През 2019 г. тя е равна на около 140 млн. евро и според пазарни анализи се очаква да нарасне до 163 млрд. евро до 2024 г.. Делът на електронната търговия от общата търговия е бил 8,4% през 2019 г., в сравнение с 18% в Обединеното кралство.

Още новини за технологичните компании можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 3370   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Изкуството и дигиталните технологии