Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Преслав Райков: Предстои цикъл с плавно повишаване на лихвите в САЩ и Европа

Това ще бъде много добре комуникирано и централните банки вече започнаха да подготвят пазара, коментира финансовият анализатор

гледано: 3746   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Пазарите в САЩ, Европа и Азия задържаха ход тази седмица заради очакваните данни за инфлацията от Федералния резерв на САЩ и обявените действия на Европейската централна банка. Макар да не бяха обявени резки движения, централните банки вече подготвят пазара за по-високи лихвени проценти. Това заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Предстои цикъл с плавно повишаване на лихвените проценти в САЩ и Европа. Това ще бъде много добре комуникирано и централните банки вече започнаха да подготвят пазара. Бившият централен банкер на САЩ Джанет Йелън вече коментира, че един такъв подход би бил добър за стимулите, които се предлагат”, каза Райков и добави, че подобни нагласи се чуват и  в Европа.

В България и по света се наблюдава леко повишавана на лихвените проценти по потребителски и ипотечни кредити, но това не е свързано с действия на централните банки, а е измерение на по-локални процеси, анти-циклични буфери и изключителните ръстове на някои икономики, коментира финансовият анализатор.

“Инфлацията не е основният фокус на инвеститорите, те бавно започнаха да разбират, че тя ще бъде преходна и ще се коригира с възстановяването на икономиката. Имаме яснота от централните банки, че няма да има рязко повишаване на лихвените проценти или свиване на балансите”, коментира Райков и прогнозира, че с “прегряването” на икономиките и завръщането на предпандемичните нива на потребление може да се очаква затягане на монетарните инструменти през първата половина на 2022 г.

Дълговете, натрупани след изсипването на пари от централните банки, трябваше да се използват по предназначение – за временна подкрепа за икономиката през пандемията. Но както и след кризата от 2008 г., това краткосрочно решение създаде зависимост и ще бъде трудно да се изтегли чрез обратното прибиране на този капитал, каза Райков. „Това поражда шокове в редица пазари и сектори. Вдигането на лихвите с идването на инфлацията ще създаде огромен проблем в обслужването на тези дългове. Много от компаниите и страните, които използваха този безплатен ресурс, могат да изпаднат в дълбока криза”, посочи той.

Инфлацията ще продължи да се покачва в следващите три до шест месеца, прогнозира Райков. “Вече виждаме рекордни ръстове в България. Това, което вещае колко много може да се покачи инфлацията, е колко бързо ще излезем от пандемичния начин на работа и на живот. Инфлацията ще направи своя пик заради отварянето на икономиките и ще се стабилизира – тогава ще видим дали е циклична, както твърдят централните банкери, или ще остане”, коментира гостът.

Това ще даде своето отражение и на изключително затегнатия пазар на труда и завръщането на работници.

“Много компании ще са притискани от своите служители за увеличаване на заплащането”, посочи Райков.

Основният ръст на обявените 3,5% инфлация на годишна база в САЩ дойде през последните четири месеца, каза Райков. Според него реалната инфлация, която усещат потребителите, е още по-висока понеже Фед и статистиката премахват волатилните цени на хранителните стоки и енергията.

Целият разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
7
 
2
преди 1 месец
плавно повишение и на цените ли ...?
0
 
7
 
1
преди 1 месец
Крайно време е ерата на евтините пари,да бъде приключена.В среда на висока и покачваща се инфлация ,кредита също ще поскъпва.Ниските,лихви,евтините пари доведоха до това хората да поемат огромни количества дълг,за какво ли не.Реално прекалено ниските и дори нулеви лихви,имаха обратен ефект,защото евтиния уж кредит,се превръща в огромно бреме,когато е в огромни количества ,като главница.

Още от Bloomberg TV
Николай Нанков: Затварянето на фабриките за чипове отвори огромна дупка