Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще променят ли кооперативите монокултурния модел на българското земеделие?

Основно произвеждаме зърнени култура, а малко плодове и зеленчуци поради липсата на стимул и дефицита на работна ръка, посочва Кирил Вътев, собстевник на „Тандем-В“

Ще променят ли кооперативите монокултурния модел на българското земеделие?

Снимка: Pixabay

Продоволствената сигурност на страната е застрашена. Необходимо е създаването на мощни кооперативи в българското земеделие, които да бъдат адекватен партньор на големите търговски вериги. Това мнение изрази Кирил Вътев, съсобственик на месопреработвателната компания „Тандем-В“, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Гарантирахме всички доставки. Увеличихме складовите наличности на възможния максимум. Не сме изпитвали сътресения, защото все пак сме в хранителната индустрия“, коментира Вътев.

По думите на госта цяла България консумира дневно по 650 тона месо и месни продукти.

„Възхитен съм от мобилизацията на хората. Заявките се изпълняват на 100%. Дисциплината и производителността се увеличиха. С половината персонал ние произвеждаме колкото с целия", посочи още той.

Вътев е убеден, че в България липсват основни стопански структури, които създават цялостно селско стопанство в развитите страни – а именно кооперативите.

„Субсидиите превърнаха българското селско стопанско в монокултурно. Основно произвеждаме зърнени култура, а малко плодове и зеленчуци поради липсата на стимул и дефицита на работна ръка. Трябва да разгърнем собственото си производство, но това изисква подготовка“, посочи Вътев.

Целия разговор очаквайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Светът е бизнес може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
„Основно произвеждаме зърнени култура, а малко плодове и зеленчуци поради липсата на стимул ...”

====

Съвременната икономика от десетилетия насам не е способна без стимули (по естествен път), да се освободи от стомашните си газове, камо ли да свърши някаква по-съществена „работа”, на отделителната си система.
Аз на този модел му казвам : „пазарна икономика със стимули ... достигащи до 100% ... в 9, от всеки 10 години”.
2
 
1
 
1
преди 3 месеца
Производител на некачествена храна.

Още от Bloomberg TV
Може ли българската икономика да извлече ползи от коронакризата?