IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилен Колев: ERM II и парите от ЕС са основа за възстановяване на икономиката

Страната ни има финансов ресурс за реформи, фискалното пространство е налице, посочи експертът от Асоциацията на банките в България

17:50 | 17.02.21 г.
Свилен Колев: ERM II и парите от ЕС са основа за възстановяване на икономиката

Присъединяването на България към валутния механизъм ERM II и парите от Европа по линия на плана за устойчивост ще помогнат за възстановяването на българската икономика. Това стана ясно от разговора с д-р Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциацията на банките в България, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Имаме солидна основа за вътрешното търсене, докато чакаме износът да се възстанови на база на външната среда, в частност на европейската икономика", посочи Колев. Той отбеляза, че и частното, и правителственото потребление подкрепят икономиката на България в края на 2020 г. 

По думите му инфлацията през тази година ще остане потисната. Основното, което ще има влияние върху нея, са енергийните ресурси, които започнаха да поскъпват и цените им достигат 12-месечен връх - конкретно цените на петрола.

Наред с ускоряване на вътрешното потребление и средствата по фонда за възстановяване на Европейския съюз трябва да помогнат на икономиката ни, тъй като се предвижда голям обем инвестиции за трансформацията й, отбеляза той.

Свилен Колев посочи, че присъединяването на България към ERM II е другият фактор, който ще помогне за преобразяването на икономиката. “Престоят в ERM II и задълбочаването на връзката с еврозоната ще е един от факторите за възстановяване на икономиката, освен трансформацията”, коментира той.

Страната ни има финансов ресурс за реформи, смята Колев. Той отбеляза, че фискалното пространство е налице, въпреки че имаше повишение на държавния дефицит.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още