Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар

Класификацията за дейностите в една компания, които могат да се счетат за имащи характер за устойчиво финансиране, все още не е готова

Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар

Иван Такев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изграждането на единния капиталов пазар на ЕС вече набира сериозна скорост. Това мнение изказа в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

По думите му в голяма степен мерките или са приети, или е постигнато политическо споразумение.

„По една много малка част все още се води диалог, като надеждите са това да се случи в мандата на настоящата комисия“, каза още Такев, добавяйки, че една от точките, по които се води диалог все още, е класификацията за дейностите в една компания, които могат да се счетат за имащи характер за устойчиво финансиране.

„Под Съюз на капиталовите пазари се има предвид тотално уеднаквяване на начина, по който се инвестира в рамките на ЕС. Също така инвестирането на трансгранична основа да се случва толкова лесно, колкото и инвестирането в своята собствена държава. Той допълва европейския Банков съюз и възстановява европейския паричен съюз“, обобщи гостът, като добави, че в тази посока една от мерките ще бъде да се уеднаквят правилата за несъстоятелност.

По-специално по-малките икономики от Централна и Източна Европа имат несъгласия с големите икономики в Западна Европа по темата за устойчивите финанси.

„Има притеснения, че когато се постави прекалено много акцент върху този аспект на дейността им, може да пострада основният им бизнес. Има разногласия и между ЕП и Съвета на ЕС. Най-основното нещо, което евентуално би попречило за пълната реализация на всички инициативи от Съюза на капиталовите пазари, е малкото оставащо време до края на мандата на комисията“, каза още специалистът.

Какво каза още Такев за създаването на индекси, в състава на които са включени компании, чийто въглероден отпечатък е положителен или близък до 0 и за пазара за растеж на малки и средни предприятия, както и за ваучерната схема вижте във видеото!

гледано: 2290   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Bloomberg TV

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз и сега си инвестирам без проблем и в България, и в Европа, но го правя през две платформи и това ме дразни... Стават нещата, но много, много бавно!

Още от Bloomberg TV
Експерт: До 2024 г. цените на електромобилите ще се изравнят с тези на петролните коли