IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на е-платформата за обществени поръчки ще се забави, очаква експерт

Не е реалистично да се ползват алтернативни платформи за частни публични търгове, смята юристът Светлин Адриянов

12:28 | 06.07.17 г.
Въвеждането на е-платформата за обществени поръчки ще се забави, очаква експерт

Според него няма правна пречка за изграждане на електронната платформа, но „Законът за обществените поръчки попадна в собствения си капан, защото решение за изграждането ѝ трябва да мине през обществена поръчка“.

Адриянов обясни, че решението се обжалва и има правна пречка за възлагане на обществени поръчки от няколко дни.

„Възложителите очакват с голям интерес какво ще направи Народното събрание“, посочи той и изказа мнение, че съвсем скоро парламентът ще промени срока за влизане в сила на този ред на възлагане на обществената поръчка.

По думите му втората част от процеса по въвеждането на електронната платформа, а именно – сключването на договорите, заявките, плащанията по договорите, не попада под фокуса на общественото внимание.

“Законът предвижда тези процедури да се случват чрез платформата едва след 2020", подчерта той. 

Юристът напомни, че съществуват алтернативни платформи за частни публични търгове, но смята, че не изглежда реалистична опцията да бъдат предоставени за целите на обществените поръчки.

Защо срокът за изграждане на електронната платформа беше удължен до октомври 2018 година? Защо всички обществени поръчки се обжалват? Коя част от уеб платформата ще заработи? Могат ли да съжителстват частните търгове с обществените поръчки? Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още