Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Възможно е „Планът Юнкер” да бъде разширен и извън ЕС

Ще се обърне внимание на страни, които са сериозно засегнати от бежанската криза, каза Илияна Цанова

Възможно е „Планът Юнкер” да бъде разширен и извън ЕС

Възможно е „Планът Юнкер” да бъде разширен и да покрие и страни извън ЕС. Това коментира в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria Илияна Цанова, зам. упр. директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Ще се обърне внимание на страни, които са сериозно засегнати от бежанската криза и имат нужда от сериозни инвестиции в тяхната инфраструктура, за да се справят с този поток, посочи тя. „Това са различни нюанси, които тепърва се обсъждат, за да се включат в крайното предложение. Мисля, че есента ще имаме малко по-конкретна информация по този въпрос", допълни Цанова. 

Още по темата

На въпроса дали Турция ще влезе в тези планове Цанова каза: "Най-вероятно да, ако чисто геополитически се остане в рамките на добрия тон. Мисля, че Турция е една от държавите, която категорично трябва да бъде подкрепена от подобен инструмент".

Тя припомни, че по „Плана Юнкер“ трябва да бъдат „впрегнати“ 315 млрд. евро в различни проекти, целящи съживяването на европейската икономика.

В рамките на една година Европейският фонд за стратегически инвестиции е отчел „един добър резултат с 33% постигната цел за мобилизиране на частен капитал”, каза още Цанова.  Тя припомни, че ключови сектори по Плана са енергетиката, в която е инвестиран най-големият ресурс - около 40%, научната и развойна дейност, транспорт и околна среда. Има инвестиции в 26 от 28 държави от ЕС.

"Великобритания има най-съществен ресурс от Плана Юнкер. Другите най-активни държави са Франция, Испания и Италия. Само Малта и Словения нямат финансиране". 

По повод предложението на председателя на Европейската комисия Юнкер да бъде удължен планът и след 2018 година, Цанова каза, че "все още няма конкретно предложение, което да бъде обсъждано", но "се говори за удължаване до 2020 година".

"Говори се за удължаване на прозореца за финансиране на малки и средни предприятия, защото търсенето от страна на банките е много сериозно в Европа", каза още тя.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 1838   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Фед ли е причината пазарите да са в отбранителна позиция?