IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„За Земята“: Не може да се разчита на газа като преходно гориво

Спирането на въглищните централи и използването на повече природен газ в ЕС води до увеличаване на енергийната зависимост, твърдят от организацията

23:12 | 12.11.21 г. 6
„За Земята“: Не може да се разчита на газа като преходно гориво

Енергийната криза показа, че не може да се разчита на газа като преходно гориво, докато в същото време възобновяемите източници запазват цените си. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Радостина Славкова, координатор в екип "Енергия и климат" на сдружение "За Земята”.

Тя припомни, че заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за европейския "Зелен пакт" е дал ясен сигнал, че природния газ ще бъде включен в таксономията, т.е ще бъде признат за зелена инвестиция. Според сдружението обаче това не бива да се случва. 

„Парадоксът, че спирането на въглищните централи и използването на повече природен газ в ЕС води до увеличаване на енергийната зависимост. Колкото повече се увеличава зависимостта от изкопаем газ, се намалява енергийната сигурност на блока“, каза гостът.

Славкова обясни, че голямата новина от срещата на върха COP26 в Глазгоу е съвместно споразумение между САЩ и Китай, с което потвърждават ангажимента си за усилено действие в областта на климата през това десетилетие. Предходната им декларация е от 2015 г. където сега определено може да се види засилване на поетите им климатични ангажименти, уточни тя.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Ами зависимост - скoтове, защото ЕС разгроми собствените си енергийни компании !!! Затова сега ще бъдете роби на Газпром !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Miraka
преди 2 години
Честно казано не виждам с какво може да бъде заменен ТЕЦ (бил той на въглища или газ). Просто няма друга технология, която да балансира системата. - АЕЦ е проектиран да работи винаги на 100% мощност. - фотоволтаиците и перките са хубави, но при липса на начин да се съхрани излишната енергия, реално на тях не може да се разчита- ВЕЦ и ПАВЕЦ нямат достатъчен капацитет - използват се за балансиране в кратки интервали докато се включи някой ТЕЦ. Повечето хора не разбират, че мрежата е устроена така, че каквото се произведе, трябва да се консумира на момента - буферите (ВЕЦ) са с малък капацитет. Не може просто да се сумират едни мегавати и да излезе сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 2 години
Догодина стартира първата в света пилотна Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg, в Икономическа Зона Божурище -50м висока, върху 2дка площ, за 100% -Автоматизирано, Оранжерийно, Хипер-Интензивно Производство върху Рото-Рафтове, на над 3000 Тона на Ден Карбон-Неутрална, Свръх-Бързорастяща (един метър на ден) Бамбукова Биомаса (SGBB) - bamboo-biomass.alle.bg , която ще консумира стотици тонове СО2 дневно, ще може да се изгаря директно в пещите на ТЕЦ-овете - horti-energy.alle.bg , със същата калоричност като Лигнита, и на Себестойност, близка до Нула- nula-energia.alle.bg , да се продава за износ- ?70/тон и/или да се преработва в редица чисти , 100% Карбон-Неутрални Биогорива като Биогаз, Биоетанол, Биометан - и Зелен Био-Водород от него - biogas.alle.bg , и в редица стерилно-чисти Храни, Фуражи, Протеини, Масла, Захари, Пулпове, Влакна, Торове, Биополимери, СО2-Складиращи (CCUS) и Ламинатни Панели и Профили, 100% Биоразградими Опаковки и много други извънредно търсени на пазара продукти- една цяла нова многомилиардна Бамбукова Икономика- bamboo-economy.alle.bg . За момента в света не съществува по-ефективна Зелена Енергийна Технология от SGBB .Изграждането на около 50 подобни Ферми у нас ще спре изцяло вноса на Руски Газ и други фосилни горива , и ще стартира родно производство и експорт на чисти горива за стотици милиарди Eвро .Това ще умножи многократно БВП-то ни , ще вдигне минималната заплата над 2500 Eвро, ще върне емигрантите - плюс още няколко милиона чужденци с дипломи, и ще нареди България сред най-богатите и успешни страни в света , в рамките на десетина години - bg-razvitie.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
да д***уха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
И след като газта не може, вероятно ще трябва да разчитаме на тази душица да върти и да духа, за да покрива енергийните ни нужди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Minka
преди 2 години
Милата, как дълго мисли какво точно да каже. Докато псевдо-зелените се чудят вко да измислят и да кажат, аз мисля да си харча парите от дивиденти. Пък нека да са от газ, петрол или други полезни изкопаеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още