IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцизът върху цигарите и алкохола няма да бъде увеличаван догодина

Министерството на финансите предлага обратно начисляване на ДДС за зърнените култури, за да се избегнат данъчни измами

19:44 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцизът върху цигарите и алкохола няма да бъде увеличаван догодина

Акцизът върху тютюневите изделия и алкохола няма да бъде увеличаван през 2014 г. Това съобщи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. Според нея акцизните ставки върху тютюна ще започват да поскъпват между 2015 г. и 2017 г. Началото на 2018 г. е крайният срок за изпълнението на европейската директива, според която ставките трябва да достигнат минималните за Европейския съюз.

„Средната ефективна акцизна ставка за цигарите се повиши около 4,6 пъти за периода 2005-2013 г., което доведе до 3,3 пъти ръст на средните цени на цигарите за периода от края на 2004 г. до 2013 г. Ще има промяна при бандеролите на цигарите“, посочи Петкова.

Тя поясни, че мярката се въвежда с цел намаляване на броя на фалшивите бандероли и борбата със сивата икономика. Цените на цигарите у нас не са променяни от 2010 г. насам, допълни още заместник-министърът.

Докато финансовото ведомство подготвя данъчната рамка за 2014 г., текат и дискусии с работодатели и синдикати за единната сметка, която беше въведена от началото на годината. Припомняме, че фирмите и профсъюзите настояват за отмяната ѝ.

Министерството предлага и обратно начисляване на ДДС за зърнените култури. По този начин ще бъдат избегнати данъчни измами и загуби за държавната хазна.

Вижте подробностите в репортажа на Кремена Кръстева.

Днес на интернет сайта на Министерството на финансите бяха публикувани Закон за изменение и допълнение на Закона за данък добавена стойност, Закона за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, както и мотивите към тях. Документите можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още