IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще съумее ли немската икономическа машина да ускори растежа на еврозоната?

Според ЕК, която повиши прогнозата си за растежа на Германия, вътрешното търсене ще даде тласък на най-голямата икономика в Европа

18:44 | 25.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще съумее ли немската икономическа машина да ускори растежа на еврозоната?

Европейската комисия (ЕК) повиши прогнозата си за растежа на Германия. Според ЕК вътрешното търсене ще даде тласък на най-голямата икономика в Европа, пише Bloomberg.

През 2014 г брутният вътрешен продукт ще се разшири с 1,8% и с 2% през 2015 г. През миналата година немската икономика се забави до 0,4%, след като през 2012 г. нарасна само с 0,7% в сравнение с прираста от 3,3% през 2011 г. и от 4% през 2010 г.

„Благоприятните финансови условия и снижаването на несигурността следва да доведат до постепенно възстановяване на инвестициите в оборудване след разочароващите резултати през 2012 и 2013 г.“, се казва в становището на ЕК. „Ниските лихвени проценти и стабилният пазар на труда трябва да окажат допълнителна подкрепа на вътрешното потребление и на инвестициите в недвижими имоти.“

Германия е от значение за устойчивото възстановяване на цялата еврозона, а канцлерът Ангела Меркел отнесе критики, че не прави достатъчно за стимулиране на потреблението на домакинствата и компаниите. Немската централна банка Bundesbank пък предрича, ще икономиката ще се представи силно в следващите месеци след слабия старт на 2013 г.

„Тенденциите на пазара на труда са факторите за покачване на склонността на домакинствата да правят покупки. Вносът ще расте по-динамично от износа и по този начин ще допринесе за ограничаването на излишъка по текущата сметка“, четем още в становището на ЕК.

До края на 2015 г. данъчните приходи ще се увеличават заедно с икономическия ръст, а правителственият бюджет ще остане балансиран. През 2013 г. Германия постигна бюджетен излишък за втора последователна година.

През 2014 г. именно тези фактори ще изстрелят немската икономика далеч пред тези на Франция и Италия на фона на опитите еврозоната да се възстанови веднъж завинаги от най-лошата криза.

Очакванията са БВП на ЕС и еврозоната да се ускорят съответно до 2% и 1,8% през настоящата година от 1,5% и 1,2% през 2013 г. Ревизията на прогнозата за 2014 г. е с 0,1 процентни пункта във възходяща посока. По-оптимистичните оценки отново се дължат на Германия, чийто БВП ще скочи с 1,8% през 2014 г.

ЕК посочи и предизвикателствата, пред които ще се изправи новият министър-председател на Италия Матео Ренци, за да върне третата по големина икономика в Европа обратно към растежа, пише CNBC. За тази година ЕК предрича умерен ръст от 0,6 на сто. Очакванията за Франция са БВП да се разшири с 1% през настоящата година.

Последните данни показват и че Европа все още изостава зад САЩ. Очакванията са, че американската икономика ще нарасне с 3% през 2014 г., благодарение на количествените улеснения на Фед – програма, която Европейската централна банка така и не се нае да проведе.

Данните също така очертават ясното разделение между южните страни членки на еврозоната като Гърция, която страда икономически и призовава за повече харчове, и като Германия, където властват силният износ и призивите за спестовност.

Данните провокираха и вечния въпрос - достатъчен ли е германският икономически двигател, за да ускори възстановяването на еврозоната? Тук може би има два противоречиви отговора. Първо, Германия разчита на основния си търговски партньор – страните от еврозоната – да подобрят икономическата ситуация, а от друга страна – еврозоната разчита на Германия да бъде издърпана от блатото на финансовата криза.

Повече за предизвикателствата пред икономиката на Германия, как бизнесът стартира 2014 г. и накъде ще тръгне немската икономическа машина можете да разберете от разговора между Вероника Денизова от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още