IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия се понижи още през февруари

Анализаторите на Credit Agricole прогнозират, че индексът на института ZEW ще остане стабилен на фона на подобрените икономически условия

17:27 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес доверието в Германия се понижи още през февруари

През февруари икономическото доверие сред немските инвеститори се понижи още след неочаквания спад през януари, но остава положително, пише WBPOnline.

Индексът на икономическите настроения на института ZEW спадна до 55,7 пункта през втория месец на 2014 г. спрямо отчетените през първия 61,7 пункта. Показателят все пак е на положителна територия, което означава, че оптимизмът преобладава. Анализаторите очакваха минимално понижение до 61,5 пункта.

„Слабите данни за трудовия пазар, потискащи водещите индикатори, възобновиха опасенята, че икономическият подем в САЩ може да изгуби инерция“, пишат експертите от ZEW в доклада си.

Измерителят за текущото състояние се подобри през февруари. Той е на равнище от 50 пункта в сравнение с постигнатите 41,2 пункта през януари. Експертите прогнозираха лек ръст до 44 пункта.

Анализаторите на Credit Agricole прогнозират, че индикаторът на института ZEW ще остане „приблизително стабилен“ на фона на подобрението в настоящите икономически условия.

„Вярно е, че икономическите данни от декември бяха шарени, но новините за прираста на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие изненадаха приятно. И което е по-важното за индекса на ZEW - финансовите пазари се възстановиха. Водещият индекс DAX е нагоре с 6% от най-ниските си стойности, отчетени през февруари, въпреки вълненията на развиващите се пазари и смесените данни от САЩ“, споделят експертите на френската банка.

Последващото подобрение на индекса на ZEW подкрепя факта, че „настоящото възстановяване е налице и че бизнес доверието се възвръща във всички страни от еврозоната, а не само в Германия“.

БВП на най-голямата икономика в Европа нарасна с 0,4% през последното тримесечие на 2013 г. спрямо предходното, след като през предходните две тримесечия се разшири със съответно 0,7% и 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още